Szentendrei Művészetmalom

Határon belül - 93.000 km2

A 700 négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező intézmény időszaki kiállításoknak ad otthont, bemutatja a helyi és Szentendréhez kötődő képző- és iparművészek alkotásait, valamint országos és nemzetközi kiállítások rendezésével kapcsolódik a kortárs művészet vérkeringésébe. Fontos feladatának tekinti, hogy az egyedülállóan gazdag 20. századi szentendrei művészet értékeit is bemutassa. Nyaranta fesztiválok színhelye, színházi előadások, filmvetítések, koncertek szerepelnek programjában.
2012-ben az uniós  forrásból megújult, kibővített MűvészetMalom működtetését a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága vette át  Szentendre Város Önkormányzatával kötött  megállapodás alapján.

A Bogdányi utca és a Malom utca sarkán álló sokablakos, földszintes házban és az udvarán álló nagy, emeletes épületben az 1800-as évek végén malom működött. A 19. század elején, Szentendre iparosításának idején fűrészüzem kapott helyet benne. Udvarán 1911-től rövid ideig a Panthegráf nevű, némafilmeket játszó mozi is működött. Az épület az államosítás idején szövetkezeti tulajdonba került, s 1971-ig az Építőipari KTSZ-nek adott otthont. A következő 20 évben az üresen álló, elhanyagolt épület egyre romosabb állapotba került. 1991-ben a városban élő építészek és képzőművészek – Deim Pál ötletét felkarolva létrehozták a Szentendre Művészetéért Alapítványt , melynek célja az ipari műemlék épület megmentése és a szentendrei képzőművészeti örökséget bemutató múzeum létrehozása volt. A civil kezdeményezéshez csatlakozott a város önkormányzata s így városi forrásból és az elnyert központi céltámogatással elindult a beruházás, melynek első üteme 1998-ban fejeződött be. Az épület északi szárnyában három szinten 700 m² kiállítótér, valamint az utcai fronton 120 m² kiszolgálórész készült el. A meglévő épület másik felének – amely 1100 m²-nyi izgalmas teret foglal magában három szinten – rekonstrukciója szerkezetkész állapotig jutott el, ezért csak tavasztól őszig használható.

A MűvészetMalom 2010. augusztus 29-én bezárta kapuit, hogy a Szentendre belváros funkcióbővítő rehabilitációs projekt részeként uniós forrás felhasználásával megújulva, új terekkel és szolgáltatásokkal bővülve várja a látogatókat. A meglévő két épületrészhez az udvarban új szárny épült, amelyben 220 m2 –es kiállítótér és rendezvényterem, valamint raktárak kaptak helyet. Az új szárny és a félkész szárny közötti új lépcsőházba lift került, így az egész épület akadálymentesen is megközelíthetővé vált. Az utcai fronton átépült a bejárat, új fogadótér, múzeum-shop, kávézó és irodák kerültek kialakításra. A kibővített, megújult épület ünnepélyes megnyitására 2012. március 24-én került sor.

Forrás: http://www.szentendreprogram.hu/mmalom/
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”2000 Szentendre Bogdányi u. 32.{}photo.png{}Szentendrei Művészetmalom” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?