Nagykálló – Vármegyeháza

Határon belül - 93.000 km2

Még élt II. Rákóczi Ferenc (1735. április 8-án hunyt el Rodostóban), amikor Kállóban 1734-ben belekezdtek az első megyeháza építésébe.

Az épület kicsinek bizonyult, helyette a Szabadság téren Salvatore Aprilis olasz származású építőmester irányításával 1765-ben megkezdték az egyemeletes, barokk stílusú vármegyeháza építését, amely akkortájt Szabolcs vérmegye egyik legszebb épülete volt, most egészségügyi intézmény.

Ebben az épületben volt a vármegye tömlöce, benne a szájhagyomány szerint aprócska cella, padlózatát hegyes vaskockákkal rakták ki. A rab se ülni, se állni nem tudott benne, úgy kényszerült a lábát váltogatni, mintha tüzes táncot ropna. Ez az eredetmondája a világhíres Kállai Kettős néptánc alaplépésének, amelyet Kodály Zoltán zeneszerző és népzenekutató gyűjtött Nagykállóban.

Hatalmas belső zárt udvarú téglalap alaprajzú  hivatali épület. Díszes, jellegzetes főhomlokzattal, középrizalittal, erkéllyel, kapubejáróval. Az épület előtti nagy tér a szökőkúttal a közelmúltban  készült el.

Forrás: kissep.hu, Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?