Vízakna – Gyógyszálló és gyógyfürdő

Erdély - Partium

A 3 szintes egykori gyönyörű szecessziós szálloda már majdnem összedőlt, amikor vagy 10 évvel ezelőtt először láttam az épületegyüttest Vízaknán.
A szomorú látvány megfogott, akkor még diáztam, sajnálom hogy csak kevés felvétel készült az eltüntetett, lebontott, eltékozolt magyar szállodáról.

A szép részletek azonban még itt ott felfedezhetőek voltak, a statikai látvány bizonytalanságot közvetített felém és már nem mertem bemenni az omladozó lépcsőházba. Így a belső fotók elmaradtak.
A szép főhomlokzat az erkély sorokkal a tóra és a fürdőépületre nézett, mögötte a domb az erdővel remek pihentető sétára invitált.

Emlékszem, nem nézték jó szemmel, mit fotózgatok én itt? Gyorsan készült néhány felvétel és én is szomorúan ültem vissza az autóba, akkor még nem gondoltam, hogy pár év és már csak különleges értékű dia sorozatként idézi vissza a látványt a Szeben melletti szecessziós gyógyszálló egykori valóságát.

Pár év múlva újra erre jártam és akkor láttam a szomorú valóságot a már nincs épület kategóriát. (sajnos ebből bőven van a határon túli Magyarország területén)

Közben a diaképek feledésbe merültek, valahol 10 évig várták a beteljesülést, a napokban megtaláltam őket és fájdalmasan megosztom önökkel.

Öröm az ürömben, legalább a gyógyfürdő megmenekült – azt renoválták és újra működik. A szálloda helyén egy színvilágában hasonló, tucat szálloda található.

Ha valaki tud küldeni eredeti régi képeslapot – jó képet az eredeti épületről, köszönettel szívesen betenném a sorozat záróképeként.

Bagyinszki Zoltán

A Lechner Ödön „magyaros szecessziós” stílusától ihletett gyógyszálló Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint, 1906–1908-ban épült. A tíz sóstó közül négy (a Belső- és Külső-Vörös és a Belső- és Külső-Zöld-tó) található a fürdőkomplexum területén, a legtöbb pedig a város, a vasút, a főút és a késgyár közötti területen.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?