Fiume kikötővárosunk

Horvátország, Szlovénia

A képeken:
Városháza,
Adria palota
Kikötő és az öntöttvas “gombák”
Törvényszék
Szt. Vitus oszlop
Nemzeti Színház
Várostorony és a címer
A sétáló utca-korzó
Kormányzósági palota
Wohnitz palota
Királyi Tengerészeti Akadémia
St. Vitus dóm
Kapucinus rendi templom
Trsat vára
József főherceg – Villa Giuseppe
Szállodák

A terület legelső telepesei a kelták és az illírek voltak. A város a 20. században hat országhoz tartozott: Osztrák–Magyar Monarchia, Fiumei Szabadállam, Olaszország, Harmadik Birodalom, Jugoszlávia, végül Horvátország.

A város legnagyobb húzóágazata a hajóépítés. Híres gyárak a Viktor Lenac, a Május 3. és a Torpedó. 1915-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a Szent István. Ismert továbbá arról is, hogy számos kulturális programot rendeznek itt, például a két legnagyobb a városi karnevál és a Fiumei nyári éjszakák.

A magyarok szempontjából azért is fontos ez a város, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak. Továbbá kisebb megszakításokkal 1776-1918 között Szádrévvel és a környező településekkel együtt a Magyar tengermelléket alkotta, mely a Szent Korona tagja így a Magyar Királyság része volt. A város fénykorát a Monarchia idején élte, melyet magyar korszaknak lehet tekinteni. Számos épületet emeltek ekkor illetve az infrastruktúrát is jelentősen fejlesztették.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?