Selmecbánya – Óvár

Felvidék

Selmecbánya központjának fő látványossága az UNESCO Világörökségének Jegyzékébe bejegyzett, a Szentháromság tértől nyugatra fekvő Óvár.

Az óvár legrégibb objektuma Szűz Mária volt plébániatemploma. A szomszédos Szent Mihály templommal együtt mint háromhajós román bazilikát a 13. században építették. A templom körül a 14. században védfalat építettek ki, miáltal kezdett kialakulni a jövendő városi vár alapzata. A védőrendszert később egy bástyával, a bejárati kaput toronnyal bővítették.

A bazilikát a 16. század elején gótikus templommá alakították át. A török veszély további átalakítást igényelt, ami a templom megerősítését és erődítménnyé változtatását vonta maga után. A templom boltozatát leomlasztották, így jött létre a mai négyszárnyas palota-épület belső udvarral a központi templomhajó helyén. A 18. században végrehajtott barokk átalakítás főleg az eredeti bejárati tornyot érintette.

Az Óvár ma a Szlovák Bányászati Múzeumot szolgálja. A nyári szezon alatt színi előadások és kultúrműsorok színhelye.

Érdekes kiállítások találhatók itt: Régészeti kiállítás – Érkeznek a bányászok, M.S. mester későgótikus oltárának makettje, Kovácsműhely, Barokk plasztika, Lövészeti céltáblák, Pipakészítő műhely, Órakiállítás és a Kínzókamra.

Az Óvár megtekintését kedvezményes belépőjegy fejében össze lehet kapcsolni a Történelmi-művészeti útvonal megtekintésével.

Forrás: Dajama

Vélemény, hozzászólás?