Szekszárdi vörös október elején

Határon belül - 93.000 km2

A fotográfus pár évvel ezelőtt ősszel járt a szekszárdi dombok területén, pincékre, szőlőre vadászott és “céklát talált.”
Már messziről az autó ablakából is látszódott a – virított a hihetetlen különleges színvilág, – mondom magamban: nem létezik hogy egybefüggően ilyen színű szőlősor lehetséges!
A mágneses hatás érvényesült, letértem az útról és az irányt a domboldal felé vettem.

Érdemes volt, a látvány szinte megbabonázott. majd elővettem a gépet és rengeteg felvételt készítettem, ebből párat most megosztok önökkel. Csodálják Önök is a vörösbor kölcsönözte színvilágot.
Azért a városközpontba érve a több 100 éves hatalmas Garay pince sem akármi, érdemes felkeresni. Ma hazánk egyik legjobb vörös borát ott lehet kapni – a pincét hamarosan felújítják!
Bagyinszki Zoltán

A szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága kb. 6 000 ha, amelyből jelenleg kb. 2 600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér.

A borvidék adottságai általában nem teszik lehetővé a vájt pincék kialakítását. Az altalaj önmagában nem állékony, a pincefödém megerősítésére van szükség. Ennek megfelelően leggyakrabban földkitermeléssel épített, téglafalú pincékkel találkozunk.

Szekszárdon a pincék építése a 18. században gyorsult fel. A borvidéken ma ismert legrégibb, a vármegyeháza alatt megtalálható pince is ebben a korban épült. A borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város terjeszkedésével magába olvasztotta a szőlőket és a pincesorokat is. A régi pincék maradványai emiatt a belváros közelében is fellelhetők, amely számos esetben jelent gondot a mai építkezéseknél. Ilyen pincék maradványai megtalálhatók például a Fürdőház, Kadarka, Bethlen, Bocskai utcákban, valamint a Kossuth utca és a Bezerédj utca végén is. A borvidék legjobb termőterületének a Bakta-hegyet tartották, ahol ma lakótelepek terülnek el. A régi pincesor maradványa az alsóvárosi temetővel szemben található.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?