Gelence – Római Katolikus Templom

Erdély - Partium

Gelence a háromszéki medence északkeleti részén, 23 km-re Kovásznától és 11 kilométerre Kézdivásárhelytől. A megyeszékhelytől – Sepsiszentgyörgy – 51 km választja el. A 121 F megyei úton érhető el.

Irásos formában 1539-ben Gelenche formában fordul elő, 1567-ben már Gelencze néven szerepel. A település jóval régebbi, ezt bizonyitja a XIII. század elején épült, majd több építkezési szakaszon átesett műemlék erődtemplom, mely értékei miatt világörökség (az elmult 700 év kulturális emlékeit őrzi).

A falfestményeiről ismert középkori, kőfallal kerített templom a XIII. század végén épült. 1858-ban az összeomlás veszélye miatt bezárják. Az 1860-as években itt is megforduló Orbán Balázs beszámolója már az elmúlást sejteti. Az 1880-as években a falfestmények megtalálásával új életre kelt. Az 1932-ben végrehajtott kutatás és restaurálás nyomán bevonult Európa legrangosabb műemlékeinek táborába.
A templom több építkezési szakaszon ment át az évszázadok során, mondhatni minden stíluskorszak jegyét magán viseli. A gelencei templomhajó csodálatos falképegyüttesét négy mester készítette 1300 körül. A nyugati fal szent Jakab apostol legendáját ábrázolja. Az északi fal alsó képsora Krisztus szenvedéseinek története: bevonulás Jeruzsálembe, Krisztus Pilátus előtt, Krisztus megostorozása és a keresztrefeszítés jelenete.
Felső képsora Szent László és a kun vitéz legendáját ábrázoljaés valós történelmi eseményből, a cserhalmi vagy kerlési ütközetből ihletődött (1068). Jelenetei: Várjelenet, Kivonulás, Ütközet, Üldözés, Birkózás, Lefejezés. A mennyezetet 103 kazettából álló, gazdagon festett födém borítja, mely a XVII. században készült. A főoltár a két mellékoltárral a XVIII. század végén készült. 1866-ban szerlték fel a szép, nepies ízű orgona- és ülőkarzatot.
Az utóbbi években általános restaurálást, végeztek, ez alkalommal a külső falon is találtak freskókat.

Forrás: www.gelenceszallas.atw.hu

Vélemény, hozzászólás?