Budapest – Postatakarékpénztár

Budapest

110 éve készült el a magyar szecessziós építészet remekműve Budapesten (Hold utca 4. V. kerület).

A rész és egész harmóniája Lechner Ödön és Baumgartner Sándor alkotásán, a Postatakarékpénztár épületén.

A monumentális, különleges, de mégis visszafogottan díszített harmonikus épület a csodálatom tárgya !!!

Több 10.000 magyar épületet végigfotózva a legszebbnek ítélem – azt bizton állíthatom a legnagyobb hatású épület számomra, de mindenképpen a z első 3 helyen található – ez talán már nem is építmény, nem középület, nem ház – több annál… igazi látványos világhírű műalkotás. A magyar építőművészet zászlóshajója.

Fantasztikusak, igényes minőségben készültek a részletek, a belsők, a díszítés az iparművészeti munkák: kovácsoltvas, üvegtechnika, világítótestek, oszlopfők és öntöttvas-, bádogosmunkák, ajtók, ablakok, bútorok és a tető az külön fejezetet érdemel! A tetők tetője (a Földtani Intézet és az Iparművészeti Múzeum is hasonló, kár hogy ezek a járdákról alig láthatóak – ezek csak az ” Isten szemének készültek”! ).

A Zsolnay majolika alkalmazása, a zöld sárga színű tetőzet a középső “kupola” szavakkal nehezen írható le. Csodálatos!

Sajnos a magas épület lenyűgöző főhomlokzata a szűk utcában alig látható – nehezen fotózható… talán a levegőből eredményesebb lehetnék, az a képem még hiányzik.

A népművészet és a magyar történelem, továbbá a takarékosság gazdag motívumai remekül mutatnak az épület külsején (a bikafej a nagyszentmiklósi kincsből, a kaptárak, stb.).

Pár évvel ezelőtt készült sorozatom fotózása igazi élmény volt számomra, akkor az MNB. ÉPÜLETÉBŐL A 4. EMELETRŐL FOTÓZHATTAM A KÖZELI RÉSZLETEKET , AZT KÖVETŐEN SEGÍTSÉGGEL JÁRTAM VÉGIG AZ ÉPÜLETET BELÜLRŐL IS. Tudatosan lassan fogadtam be a látottakat, megmutattak mindent a fényképezőgépem számára.

Köszönöm a lehetőséget, szeretném a látványt most megosztani Önökkel is.

Állítólag japán turisták, a művészet szerelmesei csak ezért ülnek repülőre, jönnek el Budapestre, hogy az épületet – az európai szecesszió remekművét – megtekintsék, lefotózzák! Magam is egyetértek velük, érdemes!

Reményeim szerint, hamarosan összeáll egy, a témára vonatkozó reprezentatív kiállítási képanyag.

A világ legszebb magyar épülete – vélemény Bagyinszki Zoltán fotográfustól.

Vélemény, hozzászólás?