Miskolc – Kovács Attila cipőkészítő világbajnok

Határon belül - 93.000 km2

Jó pár éve jártam Miskolcon, Attilánál a mestercipésznél – tisztelegtem fotóimmal kiváló szakértelem, munkássága előtt. – akkor készült a könyv a nép iparművészek – iparművészek témakörben. Corvina Kiadó-Bede Béla.
Ő is egy magyar extra unicum.
Csodáltam az alkotásait- most ismét olvastam Róla – röviden az újságkivonatból Békés Megyei Hírlap: Németországban, Wiesbadenben volt a közelmúltban a cipőkészítő szakma nagy nemzetközi megmérettetése-világversenye.
Kovács Attila 4 cipővel nevezett a 16 nemzetet felvonultató versenyre és mind a 4 műremeke aranyérmet nyert! Szeretnék gratulálni.
Itt a remekművek csodálatos anyagokból készülnek, minden fázis kézimunkát jelent. Ezeknek a lábbeliknek lelkük van.

Bagyinszki Zoltán

Fotós Bagyinszki Zoli legnagyobb élménye volt a fotózás területén, hogy tavaly a Magyar népi kézművesség c.Corvina útikönyv munkálatai során találkozott és jót beszélgetett a rendkívül szimpatikus mesterrel- világbajnokkal.
Szinte hihetetlen az az alázat, szakmai hozzáértés és profizmus amit Miskolcon tapasztalt.
A fiatal szakember édesapjától indul…….t-a szakma alapjait és szeretetét is tőle tanulta, de a maga “kezével” érte el a legnagyobb eredményeit !
Valószínű a könyv legeredetibb egyénisége olvasható ás látható a fotókon a 112 bemutatott hazai kézműves szakember mester művész közül. Most jelent meg a könyv a hétvégén Bede Béla szerkesztésében- köszöntöm őt nevenapján.
Munkáival alkotásaival Miskolcon és Budapesten a Váci utcábann i s találkozhatnak.

Nagyváradon születtem és nevelkedtem, gyakorlatilag a cipészműhelyben nőttem fel, ahol megszerettem a cipőket és e szakmát minden szépségével és nehézségével együtt. Iskolai tanulmányaimat Nagyváradon, Nagyszalontán majd Debrecenben folytattam és úgy döntöttem, hogy a családi hagyománynak megfelelően én is cipészmester leszek. A szakma rejtelmeire és szeretetére Édesapám tanított, ugyanúgy, ahogy annak idején Őt tanította a Nagyapám. Saját vállalkozásom 1991-ben lett alapítva, folytatva a családi hagyományt, én is maradtam a kaptafánál. Eddigi munkásságom során törekedtem mesterségem minden fortélyát megismerni és elsajátítani. Rendszeresen veszek részt különböző nemzetközi és magyarországi szakmai versenyeken, ahol jelentős sikereket értem el a munkáimmal. Családunkban a mesterfogások apáról fiúra szálltak évtizedeken át és remélem, hogy az összegyűjtött tapasztalatot és tudást, egyszer majd én is tovább adhatom gyermekeimnek.

Kovács Attila

http://www.attilacipo.hu/magunkrol.html

Hozzászólás tiltva.