Gyula – A Gyulai Almásy-kastély ICOMOS-díjat kapott

Gyula városa

A példaadó műemlékgondozásért megítélhető rangos elismerést, az ICOMOS-díjat érdemelte ki a gyulai Almásy-kastély. Az elismerést kedden a műemléki világnap alkalmából Visegrádon adták át.
– Évente átlagosan tíz-húsz javaslat érkezik, és a döntéshozóknak minden esztendőben nehéz a dolguk. Idén azonban jóval könnyebb volt kiválasztani a jók közül a legjobbakat – mondta el Fejérdy Tamás, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) magyar nemzeti bizottságának elnöke a díjátadó ceremónián. Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világ­szervezete.
– Ez a rangos elismerés minden gyulainak és minden alkotónak szól, akik részt vettek a rekonstrukció folyamatában – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere hozzátette: – A kastély fontos turisztikai attrakció. A megújult épületre már az első évben 76 ezer látogató volt kíváncsi, ami óriási szám egy vidéki látogatóközpont viszonylatában. Növekedett a Gyulán töltött vendégéjszakák száma, és rengeteg kedvező visszajelzés érkezik. A polgármester rávilágított, hogy turisztikai jelentőségén túl fontos, hogy egy országosan védett műemléki épület rekonstrukciójáról van szó. Mint fogalmazott, kevés olyan díj van Magyarországon, amire büszkébbek lehetnek az elnyerői, mint az ICOMOS-díj. Béres István, Gyula főépítésze kiemelte, az önkormányzat saját forrásból finanszírozta a felújítást megelőző előkészítő munkálatokat, a történeti és régészeti kutatásokat, később pedig saját költségvetéséből készült el az építési engedélyezési, továbbá a kiviteli terv is. Ezt követően pályázta meg a város a látogatóközpont megvalósításához szükséges forrást, melyet sikeresen elnyert. Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a gyulai önkormányzat és a kft. valamennyi dolgozója nagyon büszke lehet erre az elismerésre, ami újabb mércét állít.
– Ez azt jelenti, hogy az eddiginél is nívósabb munkára kell törekednünk, bár eddig is igyekeztük a legmagasabb színvonalat képviselni – fogalmazott. – Hiszek abban, hogy ez az elismerés marketinglehetőséget is jelent, hiszen ország-világ megtudja, hogy ez a fajta megvalósítás, működtetés világszínvonalat képvisel. Tavaly nyílt meg a látogatóközpont. A barokk stílusú gyulai Almásy-kastély az átfogó régészeti és rekonstrukciós munkálatokat követően a 18–19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit – interaktív módon – bemutató kiállítótérként született újjá. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a megnyitás, azaz 2016 márciusa óta immár megközelítőleg kilencvenezer érdeklődőt fogadott.

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/komoly-elismeresben-reszesult-az-almasy-kastely-720872/

Hozzászólás tiltva.