Balmazújváros – Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő és a Semsey – kastély

Határon belül - 93.000 km2

A Semsey-kastély régi parkjában közelíthető meg a 3ha nagyságú Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő. A két meleg vizes és egy hideg vizes kút hat medencét lát el.
A meleg vizes kutakból 1180 méter mélyről, 61 °C-os víz tör elő. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság a strandfürdőt tápláló hévízkút vizét 1994. február 21-én gyógyvízzé nyilvánította. Az orvosi vizsgálatok a víz gyógyhatását idült ízületi betegségekben szenvedőknél igazolták. A 2002 nyarán átadott új fejlesztési ütemben 3 újabb medencét alakítottak ki, amelyek már sportcélokat is kiszolgálnak, valamint ezekben már élményelemek (pezsgőfürdő, vízgomba stb.) is helyet kaptak.

A város központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a XVIII-XIX. század fordulóján épült, kétszintes Semsey Kastély. Az utcai homlokzat középső, hangsúlyos rizalitán jó hajlású timpanon nyugszik, melyet négy ion pillér támaszt alá. A timpanon közepét napjaikban a család grófi címere ékesíti. A kocsiáthajtó négy kőoszlopon áll, fölötte díszes vasrácsos korláttal körülvett nagyméretű terasz található. A kastély alatt hatalmas, boltíves pincerendszer van. A Semsey Kastély 1959-től műemlék épület, 1971-ben az ország kiemelt műemlékei közé sorolták. A kúria az elmúlt években rangjához méltatlan funkciókat töltött be, rekonstrukciójára 2012-2013-ban került sor. A megújult kastélyban működik a Semsey Andor Múzeum és a Tourinform iroda, míg a rendezvényterem és a képtár kulturális események, előadások, időszaki kiállítások kedvelt helyszíne.

https://www.balmazujvaros.hu/turizmus/termal-es-strandfurdo
https://www.balmazujvaros.hu/turizmus/muemlekek-muzeumok/132-semsey-kastely

Vélemény, hozzászólás?