Hunyadi János szobra – Pécs / II.

Határon belül - 93.000 km2

Pécs legszebb terén, a Széchenyi téren a Dzsámi és a Szentháromság szobor szomszédságában áll Hunyadi János szobra. A hatalmas bronz lovas szobor 1956. augusztus 12.-én lett felavatva a „nagy törökverő” halálának 500. évfordulója alkalmából.

A szobrot Pátzay Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotta, aki 1951-ben 64 benevezett művész közül nyerte el a szobor készítésére kiírt pályázatot.
Hunyadi János szobrának magas ámde egyszerű kőtalapzatának egyik oldalán a következő sorokat olvashatjuk:
“S acélt ragad, lovára kap,
Csatáz, vív, izzad éj és nap,
S míg nem győz, nincs nyugalma.”

A bevésett sorok Czuczor Gergely Hunyadi című balladájából idéznek.

Annak ellenére, hogy hajdanában Hunyadi szobrának felállítása komoly vitákat váltott ki, ugyanis sokakból ellenszenvet váltott ki a Szentháromság szobor mellé elhelyezett szobor, mások meg azt kritizálták, hogy miért nem pont a tér közepén áll, ma már a Pécsi főtér így a három jelképpel együtt alkot egy egészet. Egyébként még a felállítás előtt szó volt a szobor Dóm téri elhelyezéséről, azonban maga a szobrászművész döntött a Széchenyi tér mellett.

A hadak villámaként is emlegetett Hunyadi János 1407. táján született Erdélyben, fiai László és Mátyás a későbbi királyunk. Hunyadi János a török háborúk kitűnő hadvezére, majd főkapitánya volt. A törököket 1456-ban Nándorfehérvárnál porig verte, ez volt mindenidők legdicsőségesebb győzelme a magyaroknak a törökök ellen.

http://pecs.varosom.hu/latnivalok/szobrok/Hunyadi-Janos-szobra.html

Vélemény, hozzászólás?