Budapest – Honvédelemért, ezüst fokozat 2016. március 15-e alkalmából

Budapest

A vezető főtanácsos a Honvédelemért kitüntető cím II. ezüst fokozatát vehette át.
A Honvédelemért kitüntető cím II. ezüst fokozatában részesült a nemzeti ünnep alkalmából Bagyinszki Zoltán vezető főtanácsos, az elismerést Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át március 10-én a Stefánia Palotában.

Az ünnepi eseményen a honvédséggel együttműködő civil szervezetek tagjai és nyugállományú katonák vehettek át elismerést a honvédelem ügye érdekében huzamosabb ideig végzett kiemelkedő munkájukért.
A laudációban hangsúlyozták: Bagyinszki Zoltán sokat tett a Gyulán és környékén található hadisírok felkutatásáért, dokumentálásáért, folyamatos gondozásáért, valamint az Október 23. Alapítvány kuratóriumi elnökeként a múlt felkutatásáért. Munkájával ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy a jövő generációja megismerje az 1956-os eseményeket.
A kitüntetett lapunknak kiemelte: a gyulai polgármesteri hivatal munkatársaként, az alapítvány vezetőjeként és történelemszerető emberként is szívügyének tekinti a forradalom emlékének életben tartását és a magyar katonák nyughelyének gondozását. Mint fogalmazott, szerencsés helyzetben van, hiszen a múlt ápolását Gyulán a városvezetés és több civil szervezet is fontosnak tartja, támogatja.
– Több mint negyven esztendeje dolgozom a kultúra területén. A hosszú évek alatt azt tapasztaltam, hogy az 56-os eseményekkel kapcsolatban megdöbbentően kevés ismerettel rendelkeznek az emberek. Úgy éreztem, valamilyen módon illő lenne köszönetet mondani azoknak, akiknek azért tették tönkre az életét, mert megpróbáltak tenni valamit az utókorért – fejtette ki.
Bagyinszki Zoltán csaknem tíz éve tagja és három éve elnöke az M. Szabó András 56-os gyulai polgármester által életre hívott Október 23. Alapítványnak, amely programokkal és a szervezet honlapján fellelhető információkkal igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz a hatvan évvel ezelőtt történteket.
Mint megtudtuk, a fürdővárosban tizenöt olyan hősi emlékmű található, amely a 20. századi eseményekhez köthető, a település temetőiben pedig mintegy négyszáz hadisír, illetve emlékmű lelhető fel. Utóbbiakról, ötéves kutatómunka eredményeként, adatbázis készült a Honvédelmi Minisztérium számára, Bagyinszki Zoltán fotódokumentációjával.
A vezető főtanácsos azt is elmondta: különösen büszke arra, hogy ő koordinálhatta a 20. századi gyulai és gyulavári hősök és áldozatok előtt tisztelgő emlékmű felállításának előkészületeit és megvalósítását. Emlékeztetett rá: Gyulán az elmúlt században csaknem kétezer ember vált a háborúk és a diktatúrák áldozatává, a Göndöcs-kertben 2014-ben felavatott gránitlapok nekik állítanak emléket.

GYULAI HÍRLAP • S. E. • HÍREK • 2016. március 15. 09:00

Vélemény, hozzászólás?