Ják – bencés bazilika

Határon belül - 93.000 km2

Egy fontos állomás – egy kerek szám Gyuláról: 30.000
 
JÁK , JÁKI TEMPLOM, AMELY EGY IKON A MAGYAR KULTÚRA, A MŰVÉSZET TERÜLETÉN.
ÉN IS A LEGKORÁBBAN EZZEL AZ ÉPÜLETTEL TALÁLKOZTAM TÖBBSZÖR IS ,TÉNYLEG EGY MATUZSÁLEM, EGY RÉSZLETGAZDAG ÉPÍTÉSZETI CSODA.
FONTOS HAZAI JELKÉP, MAGYAR ÉRTÉK, ÉLŐ TÖRTÉNELEM.
TALÁN NEM VÉLETLEN KERÜLT MA EZ A ROMÁN STÍLUSÚ EGYHÁZI ÉPÜLET KIVÁLASZTÁSRA , HOGY KÉPVISELJE A FOTOGRÁFIAI – INTERNETES JUBILEUMOT.
 
 
Kedves érdeklődő, látogató, értékelő, böngésző és megtaláló honfitársam. Tisztelt  MINDENKI ! Tehát az 1.5 millió látogatót követően megvan a 30.000. kép a honlapra, jött – jön – remélem jönni fog……..még vagy 5 évig a következő 30.000 fotó is.
Mondtam, gondoltam nem kéne ez nekem, erre nincs időm – aztán lassan 4-5 éve csak erre van …… …..km-ek százai, fotók ezrei,számítógépes utómunkák, kutatás, informálódás, tanulás, válogatás /sok,sok igazán fárasztó nap a monitorom előtt  =  ismeretterjesztő Bagyinszki Galéria. a www.bagyinszki.eu
 
Későn, nehezen kezdtem hozzá éreztem ezt komolyan kell venni és sok időt jelenet majd. Lindenberger Tamásnak köszönöm az éveken át tartó unszolását és üzenem: “csinálom Tamás, rendben oké halad a képírás !” Biztosan figyel odafentről, segít  továbbra is Nekem.
 
Remélem sok érdekesség , magyar érték , látnivaló , történelmünk ,  természeti csodánk , művészeti alkotásunk – épített környezetünk, benne
kiemelten a borvidékek, a szecesszió világa vonzotta a látogatókat. A világ minden részéből keresik a galériát.
Sok levelet kaptam, köszönöm a biztatást a szép szavakat : sikerélmény , talán  érdemes csinálni- megmutatni mások számára is az értékeinket, a szépet, mert a szépért dolgozom , segít a Pentax, Nikon és a Panasonic.
Ja köszönöm a kritikákat javaslatokat is, szeretnék most pár dolgot átszerkeszteni egyszerűsíteni- remélem sikerül.Kicsit nehézkes a kommunikációm a Facebook egyenlőre nem hiányzik. bár ott is zajlik a programom népszerűsítése.
 
Köszönöm a honlapomhoz kapcsolódó közreműködő szakemberek, barátaim, támogatóim, munkahelyem, a fotósok, a családom segítségét – FOLYTATJUK !

Civertan Studió, Citroen, a térképek- és a számítógép, Kossuth Kiadó, Tóth Kiadó, Corvina Kiadó, Kégl Miklós, Bede Béla,  Sógor Csaba,

Zsóka, Gábor, Zoli, Jancsi, Icuka, Kiss Feri, Csuszi, Barna, Kiss Józsi, Kiss Zoli, Balogh Józsi, Valika, B. Imre, S. Frici, B. Feri, Tomi és Attila
szakmai segítők: 3 in 1 Hosting bt., Pauló Lajos, Erdődi Feri, Gyulai Szabó Balázs és Kovács Péter:  Egy pohár pezsgővel és barátsággal köszönöm.
 
Bagyiszki Zoltán fotográfus Gyuláról   
2015. SZEPTEMBER  1.      bz1954@t-online.hu

 

A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

Stílusjegyei alapján 1220 körül alapíthatták, és 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján.

Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a timpanonban Jézus látható angyalokkal és apostolokkal.

A templom főhomlokzatával szemben kis kápolna áll, a Szent Jakab-kápolna, ez volt Ják középkori temploma, mivel a kolostori templomnak nem volt szabad plébániaként is működnie.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vélemény, hozzászólás?