Siófok – Evangélikus templom

Határon belül - 93.000 km2

A népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel ötvöző Makovecz Imre Kossuth díjas építész tervezte ezt az igazán különlegességnek számító, és figyelemfelkeltő építményt. Az épület alkotóelemeiben a fa dominál, mint természetes építőanyag. A tervező célja ezzel az, hogy az épületek és a természet közötti összhangot fenntartsa.
A templomnak 4 bejárata a van. A főbejárat fölött angyalszárnyak vigyázzák a belépőt. A templom 120 férőhelyes. Az oltár fölött Péterffy László alkotása látható, ami A feltámadott szobra nevet viseli. A torony tetején, az mitológiai életfából nő ki a kereszténység jelképe, a kereszt. Ez egyrészt a régi és új összefonódását jelképezi, másrészt pedig azt, hogy a golgotai kereszt nem a halál zsákmánya, hanem útjelező tábla az örök élethez. Az építéshez szükséges faanyagot a gyülekezet testvérgyülekezete a finnországi oulai közösség küldte. Tiszteletből a teret, ahol a templom áll Oula térnek nevezték el.

Az 1990-ben fölszentelt siófoki evangélikus templomban eredetileg csak harmónium, majd villanyorgona szolgáltatta a zenét. A hangversenyeken való megszólalásra is alkalmas sípos orgona építtetését 2003-ban határozta el a több mint hatszáz evangélikus hívet számláló egyházközség, amit 2004-ben helyeztek el a templom karzatán. A hozzá tartozó gyülekezeti házat 1992-ben szentelték fel. Az istentiszteleteken kívül sok hangverseny színhelyéül is szolgál a szép templom, különösen a nyári időszakban.

http://siofok.utisugo.hu

Vélemény, hozzászólás?