Betlér – Andrássy kastély

Felvidék

Idézet a Bagyinszki Zoltán: Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon című könyvéből ( Mikes Kiadó )
fotó: Bagyinszki János

A XVIII. század elején épült kastély stílusa historizáló: reneszánsz és barokk elemeket tartalmaz.
Az épületet a XIX. század végén átalakították.
Téglány alaprajzú , kétemeletes , manzárdtetős- manzárd emelettel.
Öttornyú, nagy méretű lépcsőházas épület pazar eredeti berendezéssel, változatos bőséges látnivalókkal.
( Könyvtár, képtár, vadásztrófeák.)

Az angolparkban hegyi patak és különleges fafajták találhatóak. A H. Nebbien által tervezett park pompáját
szökőkutak, szobrok emelik.
A kastély századokon át híres vadászatok fényes fogadások helyszíne volt.
Falai között, ma ismert látogatott múzeum működik.”

Pár kiegészítő gondolat 2014 év végén:
A 2. kastélykönyvem létrejötte Csalai Kégl Miklós barátságának és támogatásának köszönhető, a könyvhöz több mint 10 évvel ezelőtt
az előszót Gróf Károlyi György írta, aki azóta alapítványi és privát támogatásokkal – továbbá állami segítséggel gyönyörűen rekonstruálta
az Ybl tervei szerint készült Fehérvárcsurgói családi rezidenciájukat,a Károlyi kastélyt. Köszönöm mindkettőjük segítségét.

A közben eltelt 10 év rendszeres felejthetetlen fotós kirándulásokat hozott számomra, sok szép könyv és remek kiállítások a magyar építészet témakörében.
Az idén tiszteleg az ország Ybl Miklós munkássága ( kastélyépítő tevékenysége) előtt amit én is egy szép békéscsabai kiállításal egészítettem ki.

A betléri kastély kitüntett úri lak, az egyik leg-legfontosabb kastélyépület a közel 1000 fotózott vár és kastély közül ahová eddig eljutottam.
A mai Magyarország területén sajnos nincs is párja, bár a közelmúltban sok épületet ébresztenek föl “csipkerózsika álmából”.
A nagyszerű és köztiszteletben álló Andrássy család kiválóan karbantartott, ma is épségben lévő kastélyát gyönyörű park övezi, sokan látogatják- ez mindenki számára kötelező úticél
A történelmi levegő még a mai Szlovákiában is érezteti hatását, szinte minden eredeti, és erdeti helyén található, a program lélekemelő valódi időutazás a magyarok számára.
Maximális elismerés a szlovákok és a helyi magyarok közös pozitív hozzáállásáért, értékmegóvó munkájukért. A teljesség igényéért!!!!!!

Ma már a fényképezés is lehetséges , anno erre nem volt mód – megtiltották számunkra. Én természetesen a készülő könyv kapcsán próbálkoztam.
A csoporttól lemaradva – titkon- exponáltam néhányat, nem számoltam azonban a könyvtár biztonsági rendszerável. Csendben odalopóztam, na gondoltam még egy kicsit előrébb és akkor megszólalt a RIASZTÓ CSENGŐ! Megijedtem, nagyon kellemetlen érzés volt – senkinek nem kívánom. Rögtön kaptam egy letolást- magyar kastélyban szlovákul……

Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?