Révkomárom – Klapka főkapitányi épülete

Felvidék

“Sem csellel, sem erővel.”
Az új vár területén épült az 1800 as évek elején a főkapitányi épület – a parancsnokság hatalmas, belső – zárt udvarú, 2 szintes klasszicista épülettömbje.  ( A magas, harsány  piros színű XX. századi tetőzete idegen a vár középkori környezetétől.)
A fotográfus régi adósságát törlesztette, számára különleges történelmi, fotós élmény volt Klapka nyomában járva elkészíteni a képsorozatot. – Bagyinszki Zoltán

Az 1848/49-es szabadságharc során a magyar kormány, látva Komárom jelentőségét, megbízta Klapka Györgyöt a vár megszerzésével. Klapka 1848. szeptember 29-én sikeresen végrehajtotta feladatát. Komárom ettől kezdve állandó császári ostromgyűrű alatt állt, ám híven bevehetetlenségi nimbuszához, a végsőkig tartotta magát. Védői olyan nagy eredményekre voltak képesek, mint az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat záróakkordjaként április 26-án a város körüli ostromgyűrű szétverése, s az osztrák seregek megfutamítása és az amúgy tárgyalni senkivel sem hajlandó Ferenc József egyezkedésre kényszerítése.

http://www.komarom.hu

Vélemény, hozzászólás?