Eszék a szecesszió fényében

Horvátország, Szlovénia

Közép-Európa városainak nagy része a 19-20. század fordulóján élte fénykorát. A gazdag iparosok, jómódú polgárok egyre inkább igyekeztek az arisztokratákéhoz hasonló életet élni. Színházba, moziba jártak, valamint pompás, palotaszerű házakat építettek maguknak. Nem volt ez másként régióközpontunkban, Eszéken sem.

Ha, miután átérünk a Dráva-hídon, jobbra kanyarodunk, a központ felé vezető Európa sugárúton haladva csakhamar elérünk a város egyik legszebb részéhez. Ez az eszéki szecessziós utca. Annak idején ebben az utcában éltek a város legtekintélyesebb polgárai, családjai. Az egykori lakók társadalmi helyzetét jól tükrözik a mind a mai napig álló, nemritkán impozáns, dúsan díszített épületek is. Az említett házak szinte mind az akkor hódító bécsi szecesszió mintájára épültek. Falaik színesek, általában növényminták díszítik őket, falaikon nem ritkák a mitológiai alakokról mintázott domborművek, freskók sem.
Ebben az utcában áll az eszéki postapalota, az Uránia mozi, a megyei bíróság, valamint számos más hivatal és közcélt szolgáló épület. Sajnos napjainkban csupán elenyésző azon épületek száma, amelyek még mindig lakóházként szolgálnak. Ennek oka, hogy eredeti tulajdonosaik vagy zsidók, vagy németek voltak, akiknek annak idején el kellett hagyniuk az országot, és ingatlanjaik állami kézre kerültek. Az állam azonban nem fordít kellő figyelmet az épületek karbantartására, ezért a legtöbb, szebb napokat is megélt épület még mindig akkori állapotában vár a felújításra.
Az Európa sugárúton kívül számos, ugyanebben a stílusban épített épületet találhatunk még a sugárútról a vasútállomás felé vezető utcában. Ilyen például a volt vendéglátó-ipari iskola épülete.
Az eszéki szecesszió legnagyobb alakja a zsidó származású Axman Viktor építész volt. Az ő nevéhez fűződik az utca épületeinek nagy része. Legjelentősebb alkotásának az Uránia mozi épületét tartják, aminek megépítésért (1912) akkoriban több nemzetközi elismerést is kapott. Sajnos Axman a világháború után felhagyott a szecessziós stílusú építészettel, és inkább kevésbé díszes épületeket alkotott, mint például a városi gyufagyár épülete vagy a kórház némelyik pavilonja.

(forrás: www.huncro.hr )
[google-map-v3 shortcodeid=”4b8e19f7″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Eszék, Horvátország{}5-default.png{}Eszék, Horvátország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?