Zára régmúltja

Horvátország, Szlovénia

Zára, a kereskedelmi központ és közlekedési csomópont Észak-Dalmácia legjelentősebb városa. A történelmi óvárost egy körülbelül 1 kilométer hosszú és 400 méter széles földnyelvre építették, és Horvátország egyik legfontosabb temploma mellett még számos látványos épületet foglal magában. A 16. században épült hatalmas erődítmények falai a mai napig körülölelik az óvárost, a magas falak megvédik a kikötőt a nyílt tenger romboló hatásától. A történelem során az óvárost többször átépítették, amelynek köszönhetően ódon házak és modern épületek, valamint egyszerű kialakítású bevásárlóközpontok sajátos ötvözetét találhatjuk itt.

Zára óvárosát óriási városfal veszi körül, amelyet bástyákkal, tornyokkal és kapukkal erősítettek meg. A felvonható híddal védett városkaput egy veronai építőmester építette, és művészi kialakítású velencei oroszlánokkal, valamint Zára címerével díszítette. A kapu a város legjelentősebb reneszánsz építészeti emléke. Innen a régi római fórumhoz juthatunk, amelynek hatalmas méretei az épület egykori jelentőségét bizonyítják. Közvetlenül a fórum mellett emelkedik a város jelképe, a kör alakú, sajátos kialakítású Szent Donát-templom. A 9. században Zadar püspökének házikápolna céljából épített temploma Dalmácia legfurcsább szakrális épülete. A templommal összeépítették a 12-13. században román stílusban készült Szent Anasztázia-székesegyházat, amellyel csak a 14. század elejére készültek el teljesen. Szemben a régészeti múzeumot találjuk, amely csaknem 80 000 kiállított tárgyával csalogatja az érdeklődőket. A leletek a kőkortól kezdve a középkorig mutatják be a település történelmét. A városközponttól valamivel távolabb található a 13. században épített ferences kolostor, amelynek gótikus épülete a díszes templomokkal ellentétben kellemesen szerénynek és egyszerűnek hat. Érdemes megtekintenünk a rend kincstárát is, benne számos egyházi ékszerrel, amelyeket kérésre megmutatnak nekünk.

(forrás: http://www.adrialin.hu )
[google-map-v3 shortcodeid=”f79de399″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Zadar, Horvátország{}cruiseship.png{}Zadar, Horvátország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?