Fogaras, Bethlen – Apafi várkastély I. ( 2009.)

Erdély - Partium

A fogarasi várkastély egy meghatározó stratégiai elhelyezkedésű pontja volt a középkori Erdély déli részének, mivel egy régebbi fából és földből készült erődítmény helyére épült a XIV. század végén, reneszánsz stílusban.
1368 és 1464 között, a kastély a havasalföldi uralkodók birtokában volt.
Az első adatok 1456-ból származnak, mely szerint a kastély szabálytalan négyzetes alapú, 4 derékszögű bástyával rendelkezik: „Kerek Bástya”, „Vörös Bástya”, „Báthori Bástya”, illetve „Thomori Bástya”.
Maylád István erdélyi fejedelem uralkodása alatt, 1528 és 1541 között a várat egy megerősített uradalmi kastéllyá alakítják, melyet egy vizesárok vesz körül. A munkálatok I. Rákóczi György (1613-1629), illetve Bethlen Gábor uralkodása (1631-1648) alatt folytatódtak.
A XVII. században a várat a fejedelmi igényeknek megfelelően alakították át, hiszen itt élt és halt meg 1690-ben I. Apafi Mihály Erdély fejedelme.
1688 után az erőd császári birtok lesz és kaszárnyának használják.
1762-ben a Szász Universitas szerzi meg.
1948 és 1960 között a kommunista rendszer alatt politikai börtönként szolgált.
Napjainkban a várban a Valer Literat Fogarasföldi Múzeum kiállításai láthatóak (névadója az egykori alapító tanár). A múzeum történeti, néprajzi és szobrászati részből áll.

(forrás: http://www.kastelyerdelyben.ro)
[google-map-v3 shortcodeid=”fc1f687b” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Fogaras, Brassó megye, Románia{}castle-2.png{}Fogaras, Brassó megye, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?