Fogaras, Bethlen – Apafi várkastély I. ( 2009.)

Erdély - Partium

Dél – Erdély hódító útjai (többszöri) nem volt lehetségesek részemről a kiváló Fogarasi vár képeimmel történő ismételt elfoglalása, visszafoglalása nélkül.
A látványos vízivár alapjait már 1233-ban lerakták. A pompás 3 szintes palota a XVI. században épült ki.
Az amerikai Hopper digit. magazin-/ Huffington Post 2014-ben, amikor még kissé elhanyagolt állapotban volt a hatalmas reneszánsz épületegyüttes, a világon az alábbi dobogós helyezést állította fel a német Neuschwanstein kastélya- erdélyi Fogarasi Apafi vár, az angol Durham kastélya!
Akkor már épült / elé épült.. a panoráma rondító aranyozott bazilikájuk. A főútról, ott haladva már alig látható a várépület.
Sajnos a mai magyarság és híres történelmi magyar múlt már elkopott az évszázad folyamán. Alig van magyar szó és a neveket már nem mondják- nem említik – pedig a középkor meghatározó személyiségei voltak e régióban: I.Apafi Mihály Erdély fejedelmem, Apor László, a Hunyadiak, Tomori Pál, Báthoryak, Bethlen Gábor szintén Erdély fejedelme, a Rákócziak, Árva Bethlen Kata, Lórántffy Zsuzsanna. Jelenleg múzeum és könyvtár található a történelmi falak között.

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/felvonohid-a-vizesarok-folott-orszagszerte-egyedi-latvanyossagot-epitettek-ujra-a-felujitott-fogarasi-varban#

 

Vélemény, hozzászólás?