Matterhorn – 150 éve hódították meg a hegyet (Svájc)

A nagyvilágról

A Matterhorn (franciául Mont Cervin vagy Le Cervin, olaszul Monte Cervino) az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa (ha a Mont Blanc-t és a Monte Rosa hegyet egy csoportnak tekintjük.) A Matterhorn 4478 méter magas; a Wallisi-Alpokban fekszik Zermatt és Breuil (Cervinia) között, Zermattól délnyugatra. Keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik. A legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában.

1581-ben említik először Mont Cervin-ként, később Monte Silvio és Monte Servino formában is. A német Matterhorn név első említése 1682-ből való.

Első megmászása Edward Whymper nevéhez fűződik 1865. július 14. napján.

Alakja adta az alapötletet a Toblerone csokoládé és a háromszög keresztmetszetű csomagolás megformálásához.

NatGeo: A Matterhorn halálos csábítása

1865. július 14-én heten jutottak fel elsőként a 4478 méter magas Matterhorn-csúcsra, de egy szerencsétlen baleset következtében, csupán hárman tértek vissza a túrából.

Svájc területének több mint a 60 százaléka alpesi magashegység, így számtalan olyan Európa szerte híres hegycsúcsot találhatunk itt, mint az Eiger, a Mönch, a Jungfrau(joch), és nem utolsósorban a Matterhorn.

A svájci-olasz határon található Matterhorn-t a források kezdetben „Mont Cervino”-ként, majd mintegy 50 év elteltével „Mont Silvino” néven is emlegették. A Matterhorn nevet 1681-ben jegyezték fel először, és a térképeken ma már ezen a néven találjuk meg, igaz, a legtöbb kartográfián a „Mont Cervino” is olvasható.

Mint ahogyan minden mélység, távolság és magasság, úgy a Matterhorn 4478 métere is régóta csábította az embereket, ugyanakkor megmászása óriási kihívást is jelentett. 1889-ben még a későbbi XI. Pius pápa is megmászta a hegyet.

A brit Edward Whymper 1861-ben próbálkozott meg először a Matterhorn meghódításával – ekkor sikertelenül. Ezt a kísérletét a következő években még hét kudarcokkal teli expedíció követte, mígnem eljött 1865 – a siker éve.

A hét emberből – név szerint Edward Whymper-ből, Lord Francis Dougles-ből, Charles Hudson-ból, Hadow-ból, M. Croz-ból és a két Taugwalder-ből – álló csoport a svájci oldalról indult, és 1865. július 14-én érte el a Matterhorn-csúcsot. Az öröm nagy volt, hiszen nemcsak feljutottak a hőn áhított csúcsra, hanem még három nappal meg is előzték az itáliai hegygerincről próbálkozó Carrel-Bich párost.

A csúcs keleti falán verték fel sátrukat, ahol csupán egy éjszakát töltöttek, másnap már a leereszkedés mellett döntöttek. Az út felénél tartottak, amikor bekövetkezett a tragédia. Az északi részen lefelé menet az egyik hegymászó megcsúszott és három társát sodorta magával a több száz méteres mélységbe. A tragikus eset miatt csak Whymper és a Taugwalder-testvérek térhettek vissza diadalmasan.

A nők is igyekeztek a férfiak teljesítményével lépést tartani: 1871-ben Brevoort és Lucy Walker is meghódította a Matterhorn-t.

Forrás: wikipédia , Kun Enikő – National Geographic

Vélemény, hozzászólás?