Tapolcai este a tó körül

Határon belül - 93.000 km2

Tapolca a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el. A várost körülölelik a Tapolcai-medence bazalthegyei. Ahol az egykori Pannon-tenger vizéből lerakódott üledékekre szétfolyt a bazalt, megvédte azokat a szél és víz koptató munkájától. Így alakultak ki a térszín egykori magasságát „tanúsító”, kúp vagy koporsó alakú tanúhegyek.

Malom-tó: Az ódon épületekkel, magas kőfalakkal és vendéglátó helyekkel körülvett tó a városka legfontosabb turisztikai célpontja. Itt fakadnak a település névadó forrásai, amelyeket talán már a rómaiak is visszaduzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele (Kirándulástervező). A tótól indul a Malomtó sétány.

Hazánk egyik legszebb és leghangulatosabb városrésze, tere. A tó partjáig érő házak, a parkosított környezet mediterrán hangulatot kölcsönöz a helyszínnek, amely a Tapolca-patak felduzzasztása során jött létre.

Tulajdonképpen két tó található itt, melyek közül a nagyobbat hívják Malom-tónak (vagy Felső- illetve Nagy-tónak), míg a kisebbet Kis-tónak, vagy Alsó-tónak. A már meglévő malom mögött azért duzzasztották fel a patak vizét újra, hogy egy második malmot is meghajthassanak vele.

A tó melletti házak fala alól feltörő források vize 18 C fokos, mely biztosítja, hogy a tó a leghidegebb teleken sem fagy be. A tó vize összeköttetésben van a közel tavasbarlanggal, mikor leeresztik, a tavasbarlang szintje is csökken.

Forrás: wikipédia, www.karpat-medence.hu

Vélemény, hozzászólás?