Nagykároly – Károlyi-kastély I.

Erdély - Partium

A Nagykárolyi Károlyi kastély a Partiumban a közelmúltban került felújításra, renoválták az épületet a könyvtár is működik már (hír: Kossuth Rádió ! 2013. 01.03.) tegnap…

A fotográfus több alkalommal járt az egykori gyönyörű épületben – a fotók még a rekonstrukció előtt készültek.
A ma már szép új épület és a szakemberek munkások, műemlékvédők előtt tiszteleg a honlapra került képsorozat.
Érdemes meglátogatni az épületet és a parkot , a Károlyi rezidenciát.

jó utat kíván: Bagyinszki Zoltán fotográfus

A várkastély, melyben ma múzeum és könyvtár működik Nagykároly központjában található.

A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére.

1592-ben az eddigi négyszögletes épületet Károlyi Mihály erősítette meg a török elleni harcok idején. Az ekkor négyszögletes kőépületet – mely ezidőtájt a végvár szerepét is betöltötte – bástyákkal, lőrésekkel, belső udvarral, valamint külső várfalakkal, mély vizesárokkal, és külső palisztráddal látták el.

1699-ben báró Károlyi Sándor alakította át újra díszesebb formába.

1794-ben gróf Károlyi József a régi várat lebontatta és helyébe Joseph Bitthauser tervei alapján építtetett új kastélyt, barokk stílusban. Az új kastély építése során lemondtak a védőrendszerről, és a belső tereket a lakók szükségleteihez alakították. A négyszintes épület háromszög alapú, dísztornyokkal, fedett belső udvarral és boltozatos pincével ellátott volt. Nagyméretű fogadótermét festmények és szobrok díszítették. 

1894-ben gróf Károlyi István újból átalakíttatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá, melyet széles sáncárok vett körül. Az átalakítást Meining Arthur budapesti műépítő végezte.

A kapualjból előszobába, s abból nagyszabású átriumba juthatunk, melyet a méretek meghagyásával a régi négyszögletes várudvarból alakítottak át. Tágasságára jellemző, hogy “egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne”. Innen vezet fel a lépcső az emeletre, és részben megmaradt az egykor nyitott boltíves folyosó is, melyből a felső szobák nyílnak. Az “átrium” egyik falán három nagy csúcsíves ablak található, mely az impozáns átriumot megvilágítja.

Mennyezetét magyaros, tulipános mintájú faburkolat díszíti. Lépcsője két vörös márványoszlopon nyugszik, a lépcső és a folyosó karfáját egymás mellé sorakozó, gondosan esztergályozott orsós lábak alkotják. Két olasz márványkandallóját a család címeréből vett oroszlánok díszítik. Padozata mozaik.

Az épület 1894 évi átalakítása után a kastély szobáinak fabútorzatát angol minta után Kinczel nevű helybeli asztalos, a lakatosmunkákat Ősz János nagykárolyi iparos készítette.

Az átépítések történetét fekete márványtábla hirdeti az épület falán, melyet még Károlyi István építtetett be ide.

A mai épület stílusa egységes eklektikus és szecessziós stílusú, értékét a 18. századi barokk elemek csak emelik.

A vár egy részében ma múzeum és könyvtár működik.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?