Révi Zichy-cseppkőbarlang

Erdély - Partium

A barlangot 1903-ban tárták fel. A feltárást Veress István révi református lelkész, Handl Károly vasúti pályafelvigyázó, Csák Andor és a magyar turizmus atyjaként is emlegetett Czárán Gyula kezdték. A barlangra Handl Károly bukkant rá, miután rájöttek, hogy a révtízfalui patak itt bukkanhat elő a föld mélyéről és berobbantottak egy háromnegyed méter vastag sziklát. A feltárt barlang ünnepélyes felavatására 1905. augusztus 27-én került sor. A cseppkőformációknak a feltárók adtak nevet.

Bihar megye egyik legszebb, ám elfeledett cseppkőbarlangjának feltárását Veress István révi református lelkész, Handl Károly vasúti pályafelvigyázó és Czárán Gyula, a magyar turizmus atyja kezdte el. Azóta tudvalevő, hogy a révi sziklaszorosban található barlang 2700 méter hosszú, melyből kb. 680 méter látogatható.

A Zichy-barlang cseppkőbarlang Rév (Körösrév) közelében, a Sebes-Körös völgyében, Románia területén. Nevét a turistamozgalmat támogató Zichy Ödön grófról kapta. Hossza 2,7 kilométer, ebből 680 méter látogatható. Három fő járata van, az egyikben barlangi medve csontjait találták meg. A barlangból ömlik ki a kijáratnál még kristálytiszta vizű Styx-patak. A barlang klímája csillapítja a köhögést. A Zichy-barlangban rákok, férgek, gombák élnek. A révi szoros és a barlang élővilága 1953 óta (más forrás szerint 1955) védett: a növényvilág gazdagságában csak a Tordai-hasadék múlja felül. A szorosban 80 moha- és 13 orchidea faj él és megtalálható itt a ritka hiúz.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?