Tordai sóbánya, a világ 25 leg-legjei között!

Erdély - Partium

FRISS HÍR:

Az amerikai Business Insider hírportál “a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be az Erdélyben található tordai sóbányát!

forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-tordai-sobanya-a-vilag-25-latvanyossaga-kozott/

Bagyinszki Zoltán e program előtt 30 percel kificamított bokával fotózta végig e természeti képződményt.

Tordán a só kitermelése felszíni kamrák formájában már a rómaiak idején megkezdődött, a bányászatot igazoló dokumentumok 1271-re vezethetők vissza, amikor hivatalosan is létrehozták a sókamarát.

A ma is létező sóbányát 1690-ben nyitották meg. A XVII. század vége és a következő század eleje fellendülést hozott az erdélyi bányászatban a Bécsi Udvar által hozott rendelkezéseknek köszönhetően, melyeknek célja a régió gazdasági megerősítése volt.

Forrás: wikipédia
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Torda, Kolozs megye, Románia{}mine.png{}Torda, Kolozs megye, Románia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?