Elhunyt Finta József akadémikus, Kossuth és Ybl-díjas építőművész

Határon belül - 93.000 km2

Elhunyt Finta József a Nemzet Művésze, akadémikus, Kossuth és Ybl díjas építőművész-tervező. Az MMA és a MTA tagja.
A közismert alkotó jelentősebb munkái Budapesten: Kongresszusi Központ, “Rendőrpalota”, Westend Bevásárlóközpont, Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Ibis Hotel, Duna Intercontinental Hotel, Bankcenter, Nemzetközi Kereskedelmi Központ, Aquasziget Esztergom.
Néhány tisztelgő városunkhoz is kapcsolódó gondolat a szomorú halálhír kapcsán.
Makovecz Imre és Finta József két kiváló magyar alkotóművész a XX. század végének, a XXI. század elejének nemzetközileg is elismert „városformáló szakemberei” tervezői voltak.
Mindkettő járt Gyulán az Erkel Ferenc Művelődési Központban, ezelőtt kb. 30 éve történt az alábbi helytörténeti művészettörténeti esemény. Itt találkozott a gyulai, hazai és határon túli diákokkal egy nemzetközi építőművészeti vetélkedő keretében Finta József, aki a zsűri elnöke volt. (Nem mellékesen gyulai diákok nyerték meg a versenyt, a Karácsonyi János Kat. Gimnázium csapata.)
Finta József feleségével együtt szívesen jött városunkba, tetszett neki a város, a 2 napos gyulai építészeti művészeti esemény. Megtisztelő volt az aktuális kiállításom megnyitója részéről.
A magyar építőművészet – Budapest arculatát formáló rangos művésze távozott körünkből.

Tisztelettel emlékezve rá:

Bagyinszki Zoltán fotográfus a vetélkedő szervezője

Hozzászólás tiltva.