Reneszánsz kapuk Erdélyből, digitális tárlat keretében

Erdély - Partium

Advent 4. vsárnapja-Szenteste következik sokunk örömére.
A kellemes karácsony része lehet talán egy kis erdélyi ajándék képsor a csodálatos és változatos RENESZÁNSZ KAPUK-ból, az 500 éves magyar reneszánsz értékeiből válogattam.
Erősítve a tudott történelmi gondolatot a magyarság több mint 1000 éves erdélyi jelenlétéhez, a jelenlét teljes jogához! Tény, hogy van mire büszkének lennünk ott is!
Íme a képsor, a magyar kultúra, sok helyen kőbe vésve a kapukon az eredeti dátummal. A válogatás a várakhoz, erődtemplomokhoz, várkastélyokhoz, templomokhoz, erődítményekhez kapcsolódik… ezek is Erdély valódi, letisztult reneszánsz értékei. Jó olvasni a települések neveit, a történelmi családok neveit / Apafi, Bethlen, Haller, Bánffy, Kornis, Lónyai, Mikes, Martinuzzi, Wolphardt, Rákóczi, Kakas stb.
Adott egy kis művészeti hangulat, lépjünk most egy fél évezredet vissza az időben. A változtosság hihetetlen, nincs két egyforma kapu, azonos faragott dísztőelem, de a virágmotívum rendre visszatér a kőkeretes kapukon. (A közelmúlban nyílt meg a Kolozsvári Töténeti Múzeum remek középkori kállítása a témához is kapcsolódva).
A közelmúltban válogattam a tárlat képeit a gépem wincheste: a több mint 100 épületet, műemléket, érték, egyedi részletet 1000 fotóval Erdélyből.
Szerintem érdemes átlépni ezeken a kapukon, amelyek a történelmi Erdélybe viszik gondolatainkat Karácsonykor is.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.