Nagyenyed – Vártemplom, erődítmény, Bethlen-kastély

Erdély - Partium

A “KIS -DEBRECEN-ként is emlegetett Nagyenyed híres kulturális központja Erdélynek, sok történelmi, művészeti -szomorúakkal is- értékekkel bír.
Többször volt szerencsém járni a városban – legutóbb a nyár elején, amikor láthatóan már szépen elhaladtak a Református Vártemplom “újbóli építésével”- honlapomon a bemutatása már régebben megtörtént.
Jó volt látni a rekonstrukció eredményét, ezt most Önöknek is bemutatom egy pár régi fotóval, amilyen volt, állapottal együtt.
A munkaterületet nem őrizték, bebátorkodtunk Gyurival és fotóztunk. Szerencsénkre sikerrel, baleset nélkül. A jó félezer éves gótikus nagytemplom már majdnem kész – a bástyákkal is védett, koros erőd falai is rekonstruálva, majdnem európai szinten, látványosan. A bejáratnál található reneszánsz Bethlen-kastély, a szürke félbehagyott értékes palota befejezése még várat magára, de már 15 év pereskedés után csak visszaharcolta jogos tulajdonát az Erdélyi református egyház, immár az Ő tulajdona az egykori és leendő magyar múzeum.
A városvezetés kinyilvánította szándékát a további békés egymás mellett élés érdekében. Várhatóan magyar állami segítség szükséges a befejezéshez.
Remélhetőleg a híres Ref. Kollégium és az egykori Vármegyeház szecessziós épülete mellett a harmadik vonzó hármas műemlék is látogatható lesz.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.