Gyulai hősi temetők, katonai emlékművek, emléktáblák

Gyula városa

Gyulai települési értékek meghatározó látványos területe a köztéri szobrok és emlékművek, hősi emlékművek, temetők változatos világa. Több helyen országos hírű művészek alkotásai díszítik a köztereinket, temetőinket: Ferenczy Béni, Makrisz A., Kiss György, Búza Barna, Kallós Ede, Vígh Tamás, Máté István, stb.
A városunkban található háborús hősi emlékművek, emléktáblák, temetői síregyüttesek száma több mint 40, séta közben a vendégek sűrűn találkozhatnak kőből bronzból készült műalkotásokkal, Erkel Frencet követően talán a legnépszerűbb közülük a vár mögötti Október 6-i kilenc posztamens formáció a Honvédtiszti emlékhely. Emléktáblák és sírok sora kapcsolódik az 1848-49-es Szabadságharc eseményeihez, tragédiájához.

A Göndöcs-kerti hatalmas XX. századi Hősök és áldozatok emlékműve közel 2000 gyulai név feltüntetésével- Kohán művét felhasználó mozaikkal készült, a Gyulavári Első és Második világháborús bronz hősi emlékmű talán a legszebb Békés Vármegyében/ Bay tér.
A Református újtemetőben Első világháborús síregyüttes található a kapcsolódódó Sisakos hősi emlékművel. A temető mellett a Kisökörjárási határban egy hasonló Első világháborús síregyüttes is előkerült. Mindkettőt a közelmúltban rekonstruálták.
A Református ótemetőben Második világháborús hősi emlékmű látható.

Szépen rekonstruált sírkertben (Csőke Péter kőfaragó mester munkája)a több mint 170 Első világháborús sírkövet láthatunk a Szentháromság temetőben impozáns hősi obeliszk emlékművel.
Hasonlóan szép a turulos Első világháborús emlékmű a Szent József temetőben. Emléktábla emlékezet az Első világháborúra, a hősi halottakra a M.J. Városi Könyvtár homlokzatán.
Az izraelita temető ravatalozójának falán helyezték el a zsidóság Első világháborús hőseinek emléktábláját. Mellette-előtte áll az Első világháborús síregyüttes és a Holokauszt, az elhurcoltak áldozataink névsorát tartalmazó emlékmű.
Az Implom Ált. Iskola udvarán különleges kőobeliszk emelkedik- a Második világháború fiatal cserkész diák áldozatainak emlékműve.

A XX. század borzalmaira emlékeztet az 56-os lyukas zászlót szimbolizáló gránit emlékmű az Október 23-a téren és a Gyulavári hídnál emelt 56- os kopjafa is.
A két legújabb emlékmű a gyulai németek elhurcolására a malenkíj robotra emlékezteti a gyulaiakat, sokan sajnos nem térhettek vissza családjuk körébe. A Gulág borzalmait idézi a Kommunizmus áldozatainak emlékhelye, amely a Béke sugárúton található.

A Gyulai Hadigondozottak Egyesülete tagjai és a Városháza munkatársai a Hősök napján a legtöbb emlékhelyen koszorúkkal tisztelegtek az egykori hősök, mártírok emléke előtt. A történelmi emlékezés objektumait a ”Szeretethíd” keretében civilek tartották, tartják rendben a Közüzemi Nonprofit KFT. közreműködésével.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.