Malbork – Német Keresztes Lovagrend Vára

A nagyvilágról

Fotó: Pete István és Bagyinszki Zoltán

Malbork – a bevehetetlen erőd, Lengyelország travel.

Európában nincs nagyobb középkori vár. A vár építését a német lovagrend a XIII. században kezdte meg, azzal a céllal, hogy itt lesz a fő székhelyük. Idővel Malbork a szétterjedt, a rend által létrehozott állam fővárosa lett, a várat pedig a következő században jelentősen kibővítették.
Ekkor épült a Nagy Refektórium és a Nagy Mester Palotája.
Mély benyomást keltenek a Közepes és Magas Vár vörös téglából emelt falai, a várfalak bástyákkal és kapukkal, valamint a különböző technikai megoldások, melyek a középkorban újszerűnek számítottak, mint. pl. a rafinált központi fűtésrendszer.
A vár impozáns méreteit a legjobban a folyó felől elénk táruló panoráma mutatja, de a vár látogatása közben is megismerhetjük a vár méltóságteljes és szigorú szépségét. Jelenleg a Vármúzeum székhelye, mely számos érdekességet ajánl a turistáknak. A helyreállított belső termekben érdekes kiállításokat láthatunk – régi fegyverek, borostyán, porcelán, fajansz és iparművészeti tárlatokat. Malbork-os címmel.
Malbork a „Lengyelországi gótikus várak” egyesület tagja, mely egyesíti a régió további nyolc városában található várat. A váregyüttest felvették az UNESCO Világörökség listájára. A várat bástyákkal, kapukkal megerősített többszörös védfalövezet veszi körül.

A keresztesek nagymesterének palotája a késő gótikus udvari építkezés legnagyobb vívmányának számító építmény. A reprezentatív nyári refektórium a várbelső legszebb része. A lovagvárban jelenleg múzeum van. A vár fő nevezetessége a fény és hangjátékokból összeállított látványelőadás.

Minden évben nyáron megrendezik a vár ostromát, ez egy több napos, hatalmas látványosság.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.