Sümeg – Kisfaludy Sándor szülőháza, múzeum

Határon belül - 93.000 km2

A műemlék épületben lakott hajdan a költő, aki kitartóan harcolt a magyar nyelvújítás sikeréért. A kiállítás egy része az életébe enged betekintést otthonának eredeti bútorai, használati tárgyai, kéziratai segítségével. Az épület többi része egyéb tárlatoknak ad otthont.
Az 1771-ben született Kisfaludy Sándor verseivel és a nyelvújításért folytatott sikeres harcával vált ismertté. Ha napjainkban olvassuk a műveit, talán úgy érezzük, nem fogalmazott szárnyaló szavakkal a verseiben – de a magyar állam hivatalos nyelve akkoriban a német volt, az egyházé pedig a latin. Így már átérezhetjük, mekkora kihívás lehetett magyarul a közönség elé vinne a gondolatait.
Kevesen tudják a sümegi születésű költőről, hogy ifjúként a katonai pályát választotta. Bécsi tisztként is nyitott volt a művészetek iránt: szeretett rajzolni, hegedülni, kedvelte az írók, költők, festők, egyéb művészek társaságát. A Napóleon elleni csatában hadifogságba esett. Szabadulása után, a harcok végeztével hazatért. Újra udvarolni kezdett Szegedy Rózának, akit nemsokára feleségül is vett, és élete végéig rajongva szeretett.
A földszintes házat a XVII. század végén a Sándorffy család építtette. Később a költő édesapjának tulajdonába került, amikor összeházasodott Sándorffy Juliannával. A költő feleségével kötött házassága után vette birtokba az épületet, mely élete végéig a tulajdona volt. Mivel gyermekük nem született, haláluk után a rokonság a veszprémi püspökségnek adományozta a házat. Innentől a mindenkori intéző lakott benne 1944-ig, amikor minden egyházi birtokok állami tulajdonba került. 1950-től rendezték be múzeumként, 1990-től pedig több tárlatot nyitottak benne.
A kiállításon a költőnek, feleségének és testvérének, a szintén költő Kisfaludy Károlynak néhány személyes tárgyát nézhetjük meg, emellett művei eredeti kézirataiból láthatunk válogatást. A házban egyéb tárlatok is helyet kaptak. A Sass-Brunner gyűjteményben tájképek, csendéletek, portrék, utcaképek jelennek meg festményeken. Megismerkedhetünk Darnay Kálmán munkásságával, aki Sümeg múzeumi életét lendítette fel. Láthatunk a csengőgyűjteményt Horváthné Peterdy Ilona gyűjtéséből, és betekintést nyerhetünk a sümegi fazekasság történetébe is. Az egyházművészeti tárlat szenteltvíz tartói, festményei, szobrai mellett Kocsis Lajos geológiai kövületkollekciójában és a Dr. Szondy Istvánné által gyűjtött porcelán- és üvegtárgyakban gyönyörködhetünk.
A helyi temetőben érdemes felkeresni Kisfaludy Sándor és felesége síremlékét.

https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/muzeum/kisfaludy-sandor-szuelohaza-suemeg-/26223032/

Hozzászólás tiltva.