Sepsiszentgyörgy – Székely Nemzeti Múzeum rekonstruált palotája II-2.

Erdély - Partium

Több alkalommal volt szerencsém felkeresni, megtekinteni a Székelyek Nemzeti Múzeumát a főépületet Sepsiszentgyörgyön.
A Kós Károly által tervezett szecessziós épület 1911-12 most lett felújítva, befejezve 2023 nyarán a – Magyar kormány támogatásával – a múlt század elejének egy emblematikus alkotása a belvárosban található, igazán esztétikus lett maga az épület és a szépséges részletek is persze.
A parkban a főépületen kívül egy székely-csíki tornácos parasztház látható, székelykapuk -a legrégebbi- a dalnoki 1773-ból való.
Két múzeumőr ház és remekbe szabott eredeti tervek alapján készült új külső főbejárati kapu is látható. Feltétlen említésre méltó az alapítói szobor amely özv. Cserey Jánosné Zathureczky Emíliát ábrázolja. A park egyben mini arborétum. A homlokzati külső mozaik anno 1913-as évszámmal készült.
Még egy nagy művész neve álljon itt: Zsolnay Vilmos, akihez köthető a szépséges tornyos tetődíszítés, a színes Zsolnay cserepekkel.
Az épületen belül jelenleg is több muzeális művészi értékű alkotás található – a múzeum jelenleg még nem látogatható.
A bejárat mögött középkori faragott köveket 1728- kapuzatot, Csaba vitéz üvegfestményét gr. Bánffy Miklós műve a lépcsőházban, alatta a tervező Kós Károly szobra fogadja a látogatókat. Mögötte egy látványos kovácsoltvas belső kapun jutunk tovább a termekhez.
Az emeleten a barátosi ref. templomból átmentett hatalmas festett kazettás mennyezetét és egy impozáns festményt láthatunk Gábor Áron haláláról- Gyárfás Jenő alkotása.
Köztudott hogy Budapesten kívül Sepsiszentgyörgy városa rendelkezik a legtöbb Kós Károly tervezte védett épülettel, erről szabadtéri kiállítás is látható a parkban.
A múzeum 2023 október végén nyitja meg kapuit, ezt követően szeretnék majd értékeiről, gazdag anyagáról, a könyvtárról képes beszámolóval jelentkezni.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.