Marosvásárhely – Városháza

Erdély - Partium

Nagyvárad, Marosvásárhely, Szabadka és Kecskemét a kiemelkedő szecessziós városaink Budapest mellett.
Talán a legcsodásabbbb -szubjektív- épületegyüttes a történelmi MO-on, Marosvásárhelyen Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján valósult meg: a Városháza, a Kultúrpalota és a Vármegyeháza. A kész tervek ellenére sajnos a Vármegyeháza nem valósult meg a háború kitörése miatt.
A Városháza 1906-1907 között magyaros szecessziós stílusban készült, főleg Bernády György polgármester igénye, kreatív akarata eredményeként.
A város lakosságának pótadójából, igazi magyar polgári gondolkozásra vallóan. Reprezentatív művészi, jövőbemutató objektumnak szánták, a város első épületének kellett lennie. Az 1905-ös tervpályázatra 10 alkotás érkezett be, amit Komor Marcell és Jakab Dezső nyert meg.
Ma már tudjuk a tornyos (50 m magas) 3 szintes épület, a torony révén a város jelképe is lett egyben. A részletgazdag, Zsolnay tetős építményben kiemelkedik a díszterem.
Sajnos az impozáns, komoly művészeti értékű Róth Miksa üvegablakokat az alacsony kultúrájú új ország helyi vezetése tönkretéve eltüntette, likvidálta a magyar politika és történelem nagyjainak üvegfestményeit, mint ahogyan az emléktáblát is.
Ezekben a képsorokban látható portrék megtekinthetőek itt a honlapon, a Kultúrpalota kiállításán fotózhattam őket. Jelenleg a Megyeháza intézménye található az épületben.
Reményeim szerint a nyár folyamán 4. alkalommal járhatok a művészi kivitelű intézményben, a díszterem és a lépcsőház értékeit is megörökíthetem majd.

Forrás: Keresztes Gyula, Marosvásárhely szecessziós épületei, Difprescar Kiadó 2000.

 

Hozzászólás tiltva.