Bihar-hegység – Csúcstámadás szeptemberben

Erdély - Partium

Bagyinszki Zoltán: Gyuláról 3 órás autózást követően, az autót leparkoltuk, az útról letérve kinéztük a tv tornyot és elindultunk a hegycsúcs felé, “tökön- paszujon át”.
A Nagy-Bihar legmagasabb pontjaként jegyzik a csúcsot: 1849 méter, pár kilométerrel mellette található csúcs magassága 1769 méter, ami szinte útba esik, a lefelé tartó hegyi szerviz úttól jobbra található.

A csúcs tetején egy kb. 70 m magas tv torony található – nagyon igénytelen műszaki épülettel és még igénytelenebb magassági jelzőkővel mellette – lásd a képeken.
Az út csak terepjáróval ajánlott. Remek gumival biztonságos.

Fájdalmas látni a fakitermelés intenzitását , a fa és erdő irtást és a szemetes rendetlen, gyalázatosan otthagyott természeti környezetet. Ha ezt az EU, a világ látná nem tudom… ezt nem fotóztam, nem motivált a látványa.
A panoráma viszont csodálatos – ide el, fel kell jönni, ezt látni kell: körben csak hegyek majd 2 kilométer magasságból.

Szép időt fogtunk ki, remek fényekkel, aznap kb. 13-14 km-t gyalogoltunk.

A Bihar-hegység vagy Bihari-havasok az Erdélyi-középhegység észak-déli irányú központi hegytömbje. A Bihar-hegységben található a Szigethegység legmagasabb pontja, a Nagy-Bihar. A hegységet geológiailag két részre lehet osztani: az északi rész mészkőből, míg a déli rész kristályos palából áll.

A Bihari-havasokból ágaznak ki a hegycsoport mellékhegyvonulatai.

Keleten a Kis-Szamos és az Aranyos völgye között emelkedik az Öreghavas, 1826 m, északon pedig a Vigyázó-hegység / Vlegyásza / Kalota-havas, 1834 m, és a Gyalui-havasok, 1670 m fekszenek.

A Bihar-hegység tájegységeit a hegyvonulatok, illetve a folyók és patakok vízgyűjtőterületei határozzák meg. A Bihari-havasok a nyugat felé illetve az Erdélyi-medence felé haladó folyók vízválasztója.
Az északi rész a Felső- vagy Nagy-havas, andezit és dácit kőzetekből épült.
Középen van a Ponor-Öreg-havas triász-jura mészkő karsztplatója.
A déli rész az Alsó-havas vagy Nagy-Bihar vonulat, jobbára kristályospala.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?