Arad – MARTA Magyar Automobil Részvénytársaság, a legelső autógyárunk volt.

Erdély - Partium

Magyarországon az első kifejezetten autógyártásra tervezett gyárat 1909-ben Aradon Magyar Automobil Részvénytársaság Westinghouse Rendszer (más néven Magyar Automobil Részvénytársaság, Arad, rövidítve: MARTA) néven avatták fel. A magyar autógyártás történetének egyik legjelentősebb típusa a cégnév rövidítéséből adódó nevet kapott.
Kezdetben az amerikai Westinghouse cég franciaországi, Le Havre-i leányvállalatának fiókjaként működött. Tehergépkocsikat, autóbuszokat, valamint egy Marta nevű személyautót gyártottak.
1912-ben a Westinghouse cég francia leányvállalata csődbe ment, a MARTA céget az Austro-Daimler vette át. A cég vezérigazgatója 1912-ben az okleveles gépészmérnök végzettségű Haltenberger Samu lett, aki már 1898-tól a Magyar Királyi Postánál dolgozott. Haltenbergernek kulcsszerepe volt abban, hogy a posta motorizálásának keretében a posta magyar gyártású gépjárműveket vásárolt. A Posta hamarosan a Martától rendelte meg 175 autóbuszból álló állományát. A megfelelő öt tonnás alváz licenciáját a német Daimler cégtől vásárolták meg.
1915-ben a német Benz cég (amely akkor még nem egyesült a Daimlerrel, hanem önálló autógyár volt) vásárolta meg a MARTA cég tulajdonjogát.
Továbbra is Marta márkanév alatt Austro-Daimler személygépkocsikat gyártottak, többek között az első 150 budapesti taxit is, valamint Daimler teherautókat.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hozzászólás tiltva.