Aradon az Urbán villa a XXI. század elején fotózva

Erdély - Partium

A szép és különleges szecessziós épület Arad belvárosában található, az egykori Szent László utcában, csendes szép szecessziós környezetben, a közelben legalább 5 szépséges Art Nouveau épület található.
A gazdag magyar aradi polgárok nem fukarkodtak, sok látványos, impozáns polgári házat, villát, lakóházat, intézményt emeltek ebben a stílusban 1900 körül – a MI örömünkre is. Az elmúlt 15 évben több alkalommal rögzítettem a fájdalmasan leromlott épületet kamerámmal (ma már hallom, talán direkt hagyják még romlani) majd helyébe a bontás után egy drága jellegtelen társasház épülhet amihez már nem sok közünk van. Steiner Lajos vajon mit szólna hozzá……
Az Urbán Iván aradi főispán gazdagon díszített szépséges 2 szintes egyedi épületének leg leg érdekessége, értéke a különleges formavilágot képviselő főhomlokzati kapuja, díszítésével együtt.
Az építése dátuma: 1900 után az aradi tervező művész neve: Steiner Lajos

Bagyinszki Zoltán fotográfus Tudatosan bemutatásra került itt színes képekkel a mai állapot és kijavítottan következnek fekete fehér színvilággal (így talán kevésbé fájdalmasan) az épületről készült további felvételek. Csak remélni szeretném hogy Aradon is, a románok is becsülik a szépet a múltat és ezt is hamarosan felújítják majd.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.