Budapest – madártávlati képélmények a Bazilika tetejéről

Budapest

A budapesti Szent István Bazilika hazánk egyik legjelentősebb egyházi épülete, és idegenforgalmi nevezetessége.
A neoreneszánsz templom névadója az államalapító Szent István király, magassága 96 méter, hossza 87,4 méter, szélessége 55 méter. Befogadó képessége nyolcezer fő.
Építését Hild József tervei szerint 1851. augusztus 14-én kezdték el. Hild 1867-ben bekövetkezett halálát követően Ybl Miklóst kérték fel a munkálatok vezetésére. 1868. január 22-én a már felfalazott kupola és kupoladob, kivitelezési- és anyaghibák miatt, beomlott. Ekkor Ybl az eredeti, Hild által klasszicista stílusú terveket a szerkezet, és a megjelenés tekintetében is neoreneszánsz stílusban dolgozta át. Ybl Miklós halála után végül az épület belső és díszítési munkái Kauser József vezetésével fejeződtek be1905-ben, ekkor került sor a templom felszentelésére.
A második világháború alatt az épület jelentős károkat szenvedett, a teljes tetőszerkezet cserélni kellett. 1982-ben egy vihar a nagykupola lemezfedését lesodorta, az épület életveszélyessé vált.
A bazilika teljes felújítása 1983-ban kezdődött és 2003. augusztus 14-én fejeződött be. Ez alatt nem csak az épületet, hanem a templom valamennyi műtárgyát restaurálták, a kupolában pedig körkilátót létesítettek, ahova nem csak lépcsőn, hanem lifttel is fel lehet jutni.
A bazilika képzőművészeti alkotásokban gazdag, megtekinthető itt többek között Székely Bertalan, Than Mór és Benczúr Gyula mozaikjai, Senyei Károly Szent István-domborműve, Mayer Ede bronz domborműsorozata és Stróbl Alajos Szent István szobra is.
Bejárhatjátok a három teremből álló kincstárat, amely Mindszenty József bíboros, hercegprímás hagyatéka mellett Erzsébet királyné kézi hímzését és számos miseruhát is bemutat budavári királyi palotatemplom örökségéből.
A bazilika Szent Jobb-kápolnájában őrzik a magyar nemzeti és katolikus ereklyét, Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot.
A nyári időszakban hazai és külföldi orgonaművészek adnak itt hangversenyt.

https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/templom/szent-istvan-bazilika-erseki-tarsszekesegyhaz-lipotvarosi-plebaniatemplom-/22680616/

Hozzászólás tiltva.