Győr – A 600 éves Szent László herma és a Győri Székesegyház

Határon belül - 93.000 km2

A magyar szakrális csoda-csokor Győrben.
Keresztény értéksor a román kortól és stílustól a kortárs művészetekig, majdnem 1000 év.
A székesegyház monumentális műemlék épülete, a Héderváry gótikus kápolna – a Szent László hermájával – 600 éves arany ötvös remekmű, Boldog Apor Vilmos vértanú szarkofágja, Boldog Apor Vilmos vértanú szarkofágja, a Maulbertsch freskók, a kincstár és a kapcsolódó Pápa látogatás. Ja és a szemben található Püspökvár.
Ez szerintem óriási dolog, erről sem nagyon beszélünk. Szinte mindig Esztergom, Pannonhalma- tudom azok fontosak, Tihany, Mátyás t., Ják, a Bazilika Pesten stb.

Bagyinszki Zoltán

A Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke a Szent László Herma, amely I. László király szentté avatásának alkalmából készült. Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült. A Győrben látható ereklyetartó-másolat 1400-1425 között készült.
A Győri Egyházmegyei Kincstár legjelentősebb darabja a pompás Szent László-herma, amely ma a székesegyház legféltettebb kincse, Győr városának is szimbóluma. Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma sejtelmesen előre tekintő, markáns aranyozott ezüst fejében őrzik. 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, s a szent király koponyáját előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték el, és a nagyváradi székesegyházban őrizték.
Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült, az eredetileg négyágú gótikus koronát a XVII. század fordulóján alakították át barokk tízágúra. A Győrben látható ereklyetartó-másolat 1400-1425 között készült. A herma sodronyzománcos mellrésze a később európaszerte elterjedt díszes zománctechnika első ismert emléke, amely egy XV. századi átalakítás eredménye. Az európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk. A művet egyes szakértők a Kolozsvári testvérek idősebbikének, Kolozsvári Mártonnak tulajdonítják. A szent ereklyét Náprági Demeter erdélyi püspök hozta Győrbe, amikor győri főpásztorrá nevezték ki 1607-ben. Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király hermáját.

https://m.utisugo.hu/latnivalok/szent-laszlo-herma-gyor-44970.html

Hozzászólás tiltva.