Bakony-hegység, Úrkúti őskarszt II.

Határon belül - 93.000 km2

Az Úrkúti Őskarszt egész Európában egyedülálló geológiai jelenség. Az ittenihez hasonló felszínformákat, karsztosodott sziklaalakzatokat Földünk trópusi területein, például Dél-Kínában vagy Kubában találhatunk.
A karsztosodás a mészkő szárazföldi körülmények között történő oldódása, lepusztulása. A lehulló csapadékvíz a levegő szén-dioxid tartalmát feloldja és így enyhén savassá válik. Ez a savasság már elegendő ahhoz, hogy a mészkövet oldja, erodálja. A karsztosodás folyamatának gyorsasága függ az adott terület éghajlatától. Minél melegebb és nedvesebb a klíma, a karsztosodás annál erőteljesebb.
A Bakony több, mint 100 millió éven keresztül trópusi éghajlaton feküdt. A jura korszakban a területet tenger borította, amely üledékeiből az itt található kőzetek kialakultak. Amikor a víz visszahúzódott a kréta korban, a szárazföldi lepusztulás – a karsztosodás – megkezdődött. A felszínt aztán agyagos, szenes üledékek fedték be és így megőrizték a kialakult formációkat a későbbi erodálástól.
A különleges trópusi éghajlatot idéző karszt formációk csak a 20. században, 1920-tól kezdődően kerültek felszínre, amikor mangánércet kezdtek bányászni a Csárda-hegy oldalában. A terület 1951-ben került természetvédelmi oltalom alá.

https://www.csodalatosbakony.hu/index.php?page_id=432&product_id=712

Hozzászólás tiltva.