Szentbenedek – Pusztuló Keresztúri Kornis – kastély I.

Erdély - Partium

A fájdalmasan elpusztult – pusztuló magyar kastélyok egyike. A tudatosan rombolt, szétlopott- a román államtól motiváltan – a kommunisták vezetésével tönkretett műemlék.
1945- ben még lakta a család, majd államosították és megalázó funkciókba került, ami után lassan végleges pusztulásnak indult. A múltat, a magyar arisztokrata értékeket végképp eltörölni… mintha ez a folyamat ma is zajlana.
Az értékes reneszánsz épület XIII. századi kolostor alapokra épült, közel Szamosújvárhoz- attól délre az 1573-93 között. Szép reneszánsz belsőkkel, díszes festett fa faragványokkal, burkolatokkal rendelkezett. Egykoron itt őrizték a ház védőszentjét ábrázoló a Könnyező Mária festményt.
Az első dia-fotós dokumentálás részünkről 25 éve lehetett (B.Z.), az új kastély még állt, a remek homlokzati és oldal oszlopsor csodás fotótéma volt, de lakatlan elhagyatott volt ez az épület is.
A második 15 éve történt kb. akkor még menthető, de igen rossz állapotban fotózta Zoltán fiam. A kaput védő díszítő unikornisok a helyükön voltak, a gaz a természet még nem foglalta el a reneszánsz – barokk kastélyt. A tetők a helyükön, a kőtáblák feliratai még olvashatóak voltak.
Az e heti 2022. szeptemberi, harmadik kastélyfotós programom részeként ismét felkerestem, érdekes- fájdalmas élmény volt negyedszázad után látni a változást, valóságot, a romokat az elpusztult kastélyt Unikornisok nélkül. A kaputorony /1720 még dacol a természet erőivel, 300 éve büszkén áll a lepusztult lakópalota romjai előtt.
El akarták lopni és a tulajdonos biztonságba helyezte ( nála még él a remény, hogy egyszer ezt még rekonstruálja!)… a park és az épület több helyen szemetes tárolónak használva-lólegelő, lócitrom halmokkal az udvaron és istáló egyben az új összeomló- beomlott kastély termeiben. Nagyon szomorú, tragikus élmény volt. A fotók elkészültek, hamarosan azok is
felkerülnek a honlapomra. Tudom Erdélyország nagy területen fekszik sok értékkel, régi magyar emlékekkel – nem lehet mindent megmenteni, de talán jobban törekedni kéne erre.
Illusztrációk 1998-99-ből: Bagyinszki Zoltán a Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon c. albumból. Mikes Kiadó.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.