Erdélyi fájdalmas – pusztuló kastélyok, a már sok elenyészett nélkül…

Erdély - Partium

Kastélybarátok számára.
Immár 25-30 éve járom a kastélyok útját Erdélyben a Partiumban is. Az idő változik, a folyamat ma már pozitív ( gazdasági kényszer a románok számára is) az eltűnt, tudatosan hagyott, széthordott – tönkrement kastélyoknak sok esetben csak a romjait vagy már azt sem lehet látni. Nagy szerencse, hogy az egykori történelmi családok, a neves arisztokraták leszármazottjai visszajöttek visszaharcolták az ellopott értékeiket Erdélyben. Gratulálunk eredményes harcaikhoz.
Elolvasva a róluk, a kastélyokhoz is kötődő kiváló munkát – könyvet Csinta Samu: Erdély újranemesítői Arisztokraták honfoglalása c. újra motivációt éreztem elővenni a régi dolgaimat és emlékeimet – a könyveket (az én könyveimet róluk), egykori diákat, fotókat amit ott Erdély országban a romos csúnya lepusztult elhagyott szomorú értékeinkről készítettem.
Hihetetlen, de vagy 80 kastélyban palotában jártam anno + legalább ennyi várban, várromban is persze. / lásd a listát hozzá.
Most az utóbbi évtizedben fordult a kerék, éppen hallom (láttam a kifosztott romhalmazt) a Zsibói kastély is jobb sorsra fordulhat, de a Válaszúti már erősen a megújulás útján van, a Nagykárolyi várkastély és a Nagyváradi Püspöki palota meg egyenesen remekmű lett.
Szerencsére. De az ősök tisztelete, a kötelességtudat, a privát kitartó igyekezet, a pályázatok is segítenek az egykori történelmi családok fiatal tagjai számára “el, vagy visszafoglalhatják” – Erdélyt részben jogos jussukat! Azért lehetne mesélni tragikus szomorú történeteket a jogi bírósági harcok kimenetelét illetően.
Tudjuk nem mind sikertörténet- ez Románia.
A napokban kiválogattam vagy 150 felvételt két témában I. a szomorú fájdalmas kastélyokat- romokat és a II. szebben megmaradt, vagy mostanság rekonstruált visszaszerzett, szépülő értékes épületeket, családi rezidenciákat. Élmény volt találkozni régebben báró Apor Csaba bácsival Altorján, tavaly a Zabolai kastélyban a fiatal szimpatikus családdal, a tulajdonosokkal – látva az impozáns rezidencia megszépült épületét a csodás parkot hozzá, az optimista új tulajdonosokat. Láthatjuk ,hogy mit vesztettünk Trianon okán…
Kastélybarátok akkor kezdjük a visszatekintést,a fotósétát: az erdélyi műemlékeket, a szomorú romokat, az eltűnt, elherdált kastélyokat elsőként.

Bagyinszki Zoltán

Felkeresett magyar kastélyok, várkastélyok, paloták Erdélyben és a Partiumban. (katt. a linkre)

Hozzászólás tiltva.