Gödöllő-Válaszút – Báró Bánffy Ádám kandallója 1880-ból

Határon belül - 93.000 km2

A közelmúltban Válaszúton és Gödöllőn jártam kamerámmal.

Erdélyben Válaszúton élt alkotott egy különleges arisztokrata aki tisztelte és csodálta- majd megtanulta Ny. Európában és Kalotaszegen a népi mesterségek 2 válfaját a fafaragást -és a fazekasságot. Ezt követően a báró (1847-1887) hobbiból mesterműveket készített saját barokk kastélya berendezésével – dekorálásával. -ezt a kevésbé ismert csodakastély belsőt most a “nemzet asztalosa” Rostás Árpád barátom rekonstruálja kis csapatával – közben zajlik az értékes épület megmentése teljes felújítása. Kolozsvártól É- ra található a kis falucska -ahol Kallós Zoli bácsi is tevékenykedett.
Feltétlen megemlítendő Gróf Grassalkovich I. Antal egykori kastélyépítő-építtető mecénás arisztokrata is akinek a gödöllői Grassalkovich stílusú kastélyt köszönhetjük.Továbbá Hatvan és Pozsony barokk kastélyait is-e mellett még több mint 30 templomot hazánkban.
A gödöllői királyi kastélyt előbb a szovjetek katonái, majd a kommunisták barmolták szét……többek között szétverték és eltűnt a kastélyban lévő – a bárótól ajándékaként kapott szépséges remekmű, a kandalló-/ kályha is. Szerencsére a válaszúti kastélyban lévő mázas művészettörténeti érték épségben megmaradt- a párja amit szépen lemásolva rekonstruáltak és most a Sisi -kastélyban ismét megtekinthető, itt a honlapon is ( köszönet az országos kastély és várrekonstrukciós programnak!). Válaszúti kastélyban jövőre szintén – amikor befejeződik a nagy felújítás és látogathatóvá válik Erdély- Válaszút egyik legszebb legértékesebb kastélybelsője. Addig csodáljuk a képeket itt a honlapon.Hamarosan egy képsor bemutatja a z alakuló szépséges falépcsőházat-a fogadó teret, faszobrokat korlátokat és a faburkolatokat- a beruházóknak és Árpádnak köszönhetően.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.