Késmárk – Thököly vár és múzeum

Felvidék

A Tátra alatti város látványossága a késmárki vár, amely a tátrai turizmusba mint a Tátrába irányuló első ismert turistakirándulás kiindulópontja írta be magát.
A városi típusú várkomplexum a város védelmének céljából 1463-ban a középkori Szent Erzsébet település romjain jött létre. A vár legrégibb külseje gótikus stílusú volt, amit Zápolyai Jánostól és Imrétől kapott. A jelenlegi, többnyire reneszánsz külsőt a késmárki vár az 1572-1624-es években végrehajtott terjedelmes többszakaszos átalakítás révén szerezte. A vár utolsó átalakításait a Thökölyi család biztosította, amely olasz kőfaragókat, kőműveseket és festőket hívott Késmárkra, hogy az eredetileg védvárat reprezentációs családi lakhellyé alakítsák. A várudvaron levő épületek reneszánsz árkádokat kaptak, az emeleten levő pompás termek falfestményekkel lettek kidíszítve és a várkápolna belseje korabarokk stílusban volt felújítva.
Történelmi cselekedettel tette híressé a várat Lasky Beáta a vár úrnője, aki 1565-ben néhány késmárki nemes társaságában kirándulni ment a Havas hegységbe, amelyet ma Tátrának hívnak. Amikor három nap múlva a hercegnő a Zöld tótól hazatért, Lasky Albert várúr, a haragos férj büntetésből a vártoronyba záratta, ahol zord körülmények között hat hosszú évig börtönözte. Egyetlen irgalom a szerencsétlen hercegnő számára a két ablak volt, az egyik az imádott Havas hegységre nézett, a másikon az ételt kapta.
1931-ben a várkomplexum egy részében megnyitották a regionális múzeum első kiállítását. A vár generáljavítása után az 1962-1985-ös években a múzeumi gyűjtemények állaga kiszélesedett és jelenleg a látogatóknak több tárlat megtekintésére van lehetőségük, a nyári szezonban az éjszakai várlátogatások alkalmával színpadi előadásokat is megtekinthetnek.

https://slovakia.travel/hu/a-kesmarki-var

A Késmárki várban a következő kiállítások láthatók:
– Késmárk és környékének őskori és középkori benépesítése
– A Thököly család emlékének szentelt kiállítás
– A késmárki zsidó közösség számára szentelt kiállítás
– Céhek és mesterségek
– Városházi helység
– Történelmi fegyverek
– Vadász Egyesület
– Szepesi orvosok és gyógyszerészek Egyesülete
– MUDr. V. Alexander élete és munkássága
– Kilátótorony
– Késmárk történelme a 19. század felétől
– Szakrális művészetek kiállítása
– A múzeum gyűjteményének történelmi portréi
– Várkápolna
– Késmárk és a Tátra

Önálló kiállítás (nem képezi a múzeum szokásos megtekintésének a részét)
– Történelmi járművek kiállítása

https://slovakia.travel/hu/muzeum-kesmarkon

Hozzászólás tiltva.