Zólyomlipcse – várkastély I.

Felvidék

Az Alacsony-Tátra lábánál, Felső-Garammente egyik községe – Zólyomlipcse – fölött áll Szlovákia egyik épségben megmaradt vára – a Zólyomlipcsei vár.
A vár története a 13. századba nyúlik vissza. A vár a magyar királynők hagyományának részét alkotta. A vadakkal teli terjedelmes erdők közelében való kedvező fekvésének köszönhetően gyakran látogatta az uralkodó. 1620-ban a Széchy család birtokává vált. Wesselényi magyar nádor Széchy Máriával kötött házassága által azt nászajándékként megszerezte.
Annak ellenére, hogy azt az egyik Habsburg-ellenes rendi felkelés vezére székhelyévé tette, a császár haragjában nem rombolta le annak falait és a vár nagyon jó állapotban megmaradt.
A 19. században a Magyar Állam tulajdona lett és 1873-ban árvaházat rendeztek be falai között, később szerzetes apácák székhelye volt.

https://slovakia.travel/hu/a-zolyomlipcsei-var

A gótikus és reneszánsz várépülethez később barokkos palotaépületet kapcsoltak, ennek a sarkánál található a 750 éves hárs
amely a történelmi Magyarortszág egyik leghíresebb dendrológiai értéke.
A felső reneszánsz várudvar és a várkút külön érdekesség- a vödör felvonó rendszere sem akármi – a mélysége több mint 60 m volt.
Igazi fotográfiai élményt nyújtott az egykori történelmi értékünk, a sok szép részlet megörökítése. A szerény lapidárium néhány régi szoborral és ágyúgolyókkal büszkélkedik.
A zólyomlipcsei vár állapota majdnem kiváló, de még sok helyen folyik a renoválása.É-i szomszédunk jó munkát végzett a szocializmus után (a vonzó műemlék nem Zólyom mellett található).

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.