Besztercebánya – “királyválasztó” impozáns reneszánsz palota

Felvidék

A Felvidéken, a középső rész legszebb városában jártam a napokban. Besztercebányáról hoztam a sorozatot – eddig ismeretlen csoda -részemre amit ott találtam, 1620-ban itt választották királlyá a főrendek Bethlen Gábor Erdélyi fejedelmet. Nem semmi a Felvidéken. Aki egyébként a koronát viselni nem óhajtotta.
Demonstrálni a fejedelem szobrot azt Nagyenyedről kölcsönöztem. Persze erről nem sok információt találtam ott. A szépséges reneszánsz kapun lévő évszám 1610, valószínű az építés dátuma lehet.
Jelenleg múzeum – galéria működik a magyar történelem egyik fontos épületében (kortárs modern kiállítást láttam ott, amit próbáltam befogadni, de nem sikerült.)
Sajnos nálunk a reneszánsz értékekből nem sok látható, hiszen a török alapos pusztítást végzett, ill. az építkezési kedv sem volt a magaslatokban… Főleg- Felvidék, Erdély, és Burgenland rejti ezen értékeket. Igazán érdemes megtalálni őket, a 400-500 éves művészeti alkotásainkat.
Maga a város is rendben van / rekonstruálva, szépen megcsinálták vagy 6 reneszánsz palota és polgári ház van a városban – lehet hogy 10….majdnem itáliai szint- bocsi. A középkori bányászatnak főleg a rézércek bőséges jelenléte biztosította a látható gazdagságot-a réz világ fővárosaként is emlegették. Múzeumi kiállítások szépen bemutatják azt a nagyon nehéz életet ami a bányászok részére adatott meg.,azért 2 név említendő a Thurzók és a Fuggerek akik szervezték egykor a helyi gazdaságot és a gazdagodást. Persze a hangulatos főtér a vendéglátás-a turizmus, a finom sörök központja is.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.