Kenuval a történelmi Fehér-Körösön

Határon belül - 93.000 km2

A világ legnagyobb fotótáskája /lásd a képek között, adta a biztonságot. A Nikon D700 egy hatalmas műanyag bödön biztonságában utazott végig a vízen.
A történelmi egykori Fehér-Körös, a Gerlai-holtág élményeiről, ja és az ásott csabai csatornán történt lapátolásunkról röviden.
Május elején indultunk: 26 km . kb 70 fő részvételével 8 órás projekt volt. Igazán szép élményként, kis tavaszi szenvedésekkel.
Vasbeton nehéz hajóval. Bcsabától – 4 átemeléssel, 3 személyes kenuval Veszely-i kávézással. Záróakkord volt a Csabagyögye előtti elpakolás.
Szép nyugodt vízen lapátoltunk, első átemelés még a Konzervgyár előtti zsilipnél volt, innen végig evezetünk ( közben megtekintettük a híres Bandika fát is) a szűknek mondható vízfelületen, nádasok mentén Sikonyig! András a kapitány higgadtan és kiválóan irányította a hajónkat.
Ott az elágazásnál tértünk rá a régi kacskaringós szélesebb természetes mederre, ismét zsilip és átemelés itt – ebéd….. kis pihenővel.
A régi mederben lévő szinte állóvíz, a csend, a zöld környezet, a hatalmas fák, a bedőlt csapdás leküzdött vizi akadályok elvarázsoltak minket.Több mint 30 alkalommal
csavartam le a méretes “piros objektív sapkát”.
Sajnos egy szakaszon fájdalmas volt látni a nem kevés, hatalmas pontytetemeket a büdös vízben… Délután a vizes pr. vége felé a fáradtság már jelentkezett a végét már látni akartuk, de nem jött még el. Következett a 3. átemelés, segítséggel a Veszelynél ahol csatlakoztunk az élővízhez – pihenő, kávé, üdítő, szépséges megálló. De jó volt számunkra a megpihenés.
Ismét vízre szálltunk , végig a lombkorona sátor alatt, hatalmas fák mentén lapátoltunk elég intenzív sebességet diktálva Békéscsaba felé- mindenhol horgászokat üdvözölve.
Beérve a városba csodálatos friss zöld lombozatú kocsányos tölgyek üdvözöltek minket. Azért még itt is kaptunk egy zsilipet, (a 4-et- átemeléssel) ez már nem okozott gondot, megszoktuk.
Talán kevesen tudják, még kevesebben értékelik a város legnagyobb értékét az Élővíz–csatornát , a környező zöld világot Békéscsaba szívében –amely a vízről csodálatos igazán.
Egészségünkre. Örömmel nyugtázom, megúsztuk borulás nélkül..

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.