Pécs – Vilmos püspök baldachinos síremléke 1361-1374.

Határon belül - 93.000 km2

A székesegyház mögött látható az Aranyos Mária kápolna alapfalai-alaprajza: itt volt középen Koppenbachi (Bergzaberni) Vilmos szül. 1300 körül – megh. 1374 püspök Nagy Lajos királyunk európai műveltségű főpapja, bizalmasának egykori baldachinos impozáns gótikus síremléke. Az egyedi módon, szépen rekonstruált síremlék az egyetemalapító püspök -mint első kancellár- számára készült. Koppenbachi (Bergzaberni) Vilmos püspök elpusztult baldachinos síremléke a magyar gótika egyik legnagyszerűbb alkotása volt és lett. Az egyetemet persze a magyar király pápai áldással I. Nagy Lajos alapította 1367-ben. A rekonstruált baldachinos síremlék makettje és a kapcsolódó gótikus szoborleletek, eredeti szép faragott részletek mellette, a Pécsi középkori egyetem múzeumban láthatóak. 1300 körül, után Prágában Bécsben Krakkóban alakultak meg az egyetemek.
Tisztelet a feltáró és létrehozó szakembereknek, a Pécsi Püspökvár múzeumnak, a Pécsi Egyházmegyének, a régészeknek a pályázatírók sikerének. A tervezőknek a művészi kivitelezőknek.
Jó volna ha minél többen megismernék a magyar középkor, a pécsi extra múzeumok európai rangú értékeit.
A feltárt Aranyos Mária kápolna mai középső részén Vilmos püspök egyetemalapító vörös márvány jelképes sírlapja látható – rekonstruált alapokkal, továbbá a rekonstruált grafika mutatja az egykori állapotát. A csodálatos múzeum bemutatja az 1:3 méretű makett formát és a képeket milyen volt, milyen lehetett egykor a püspöki síremlék ill. a kápolna – csak hozzáteszem sok sok ilyen értékes műalkotás készülhetett a középkori Magyar országon, amiből sajnos egy sem maradt ránk – a törökök tökéletes munkát végeztek.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.