Horvátország – Zágráb II.

A nagyvilágról

Ez még a diás korszak….. tehát másolt – igazított képek, nem az a aminőség amit megszoktunk már, de viselhető- szerintem.
Igen sajnos már 22. éve jártam Zágrábban, felkerestük perszer a keleti foci Mekkáját is, a Dinamo Zágráb szuper stadionját. Ezután következett az óváros / a Felső és Alsóváros. a látnivalók sora.
Talán túl sokat foglalkozunk Erdéllyel, alig a közös horvát értékekkel, közös múltunkkal. Igazán érdemes, sok minden szépség látható Horvátországban és ott még szeretnek is minket.
Néhány dolog amelyek a fotókon is láthatóak: a történelmi, színes majolika tetős Szent Márk templom, a neogótikus Katedrális,a az érseki palota várszerű kiképzése-a magyar kápolnával, a kincstár ötvös remekeivel, Szent István hermájával, Szent László és Szent István szobraival- sajnos ezek mint látható anno a renoválás zajlott és nem tudtunk akkor bejutni –a belsőket szépségeket megcsodálni.
A jezsuita Szt. Katalin templom- mintha Rómában lennénk, a barokk csoda.
A remek múzeumok sora pld. Modern Művészeti Galéria, a szecessziós / sárga Művészeti Pavilon, a Strosszmayer Galéria, a Nemzeti Színház sárga épülete ( Fellener és Helmer ép.által a nagyvárosaink stílusában), az egykori várfalak városfalak megmaradt bástyái , kapui.További sok sok érdekesség magyar vonatkozású történelmi tényekkel- muzeális tárgyi dokumentációval.
Külön is érdekesség a Pfaff “mester” által tervezett vasútállomás, a főposta szecessziós épülete, a Jelasics lovas emlékmű és a mozgalmas tér, a sok szép palota, kiemelve a Horváth Bánok palotáját.
Mihelyt a covid engedi ismét felveszem a bakancslistára Zágráb megtekintését, az élmények felelevenítését- de már a Sony digitális fényképezőgéppel..

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.