Budapest – Az európai szecessziós város

Budapest

Budapest sok szempontból méltó a z említésre igazi jellegzetes metropolisz, a magyar kultúra, művészet, történelem, építészet, műemlékek, értékek, paloták tárháza- a sok külföldi jó vélemény is alátámasztja ezt.
Sok sok fotósétám, értékkeresésem volt az elmúlt 30 évben – mostanság nem szívesen megyek “hozzá”: nem lehet megállni parkolni, kezd piszkossá válni, no meg a közlekedés sem nagy élmény a városban.
A napi lehangoló események sem vonzzák a fényképezőgépem optikáját. A valós ügyek fájdalmasak számomra…..hála Isten van miből válogatnom, nagy a képi adatbank ebből – készült a mostani értékes sokszínű
szecessziós válogatás.A képekhez odaírtam a pontos megnevezésüket is.
Mindig nagy fájdalom és több körös nekifutás a pár felvétel, a lényeg- melyik épület kerül be az anyagba és melyik fotó legyen hozzá. Jelenleg ezeket gondoltam!
Nagy Budapest és a java sorozat, talán látható ahogy 120 éve milyen sok szép és értékes – művészi alkotás készült a fővárosban- milyen igényesek voltak a megrendelők. JA és persze milyen felkészült és kiváló tervezők műépítészek álltak csatasorba. Az európai hírű iparművészek társaságával együtt. Igen, még bővebben a most megjelent Bagyinszki Zoltán fotóalbum oldalain láthatóak.( Szecesszió c. Libri boltokban)
A képek önmagukért beszélnek ,de álljon itt néhány épület csak röviden, amelyek azonos rangot képviselnek a legjobb európai értékekkel.
Néhány emblematikus épület: Postatakarékpénztár, Földtani Intézet, Iparművészeti Múzeum, Kőbányai templom, Dob utcai iskola, a Vakok intézete, Parisiana mulató, egykori Belvárosi Takarékpénztár, Hungária fürdő, Gellért szálló és fürdő, Philanthia virágbolt, Napóleon udvar, Körössy villa és még többbb 100 épület.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.