Őraljaboldogfalva – Kendeffy kastély

Erdély - Partium

A Malomvízről kirajzott, Mátyás királytól nemességet kapott Kendeffy család központja ez a falu, melyet birtokaival együtt Hunyadi Jánostól kapták a család tagjai. A ma álló kastélyt az 1870-es években Kendeffy Árpád építtette az angol gótikus kastélyok mintájára.
A pompás külsőhöz eredetileg méltó berendezés társult: bútorzat, képek, faragványok, címerek, műkincsek és egy rangos könyvtár, amiből mára szinte semmi nem maradt meg.
1882-ben a kastély vendége volt Rudolf trónörökös feleségével, Stefániával. Az 1960-as években nyári gyermektáborként használták, állaga leromlott. 1972-ben felújították, tornyát teljesen újraépítették, és a nyolcvanas évektől 32 szobás szállodaként működött. Egykori építtetőinek örökösei 2006-ban visszakapták.
A homlokzat leglátványosabb része a bejárat fölé helyezett már említett barokk kőtábla, Hoffmayer József kolozsvári kőfaragómester műve. Rajta a Kendeffy és a Bethlen család lekopott címereinek helye, illetve az építési felirat található. A téglalap alakú kőtábla két részből épül fel, alsó felén rojtos drapériát utánzó felületen található a felirat, felső felén kartusokkal közrefogva ovális keretben a két címer.
A Kendeffy Árpád által épített neogótikus kastélyhoz (1868-1881) egy angolpark is készült, amelyről ránk maradt a kertről egy részletes műleírás és egy hozzá csatolt növénylista. A 19. századi divatnak megfelelően Kendeffy Árpád is angolparkot álmodott meg kastélya körül. Ebből manapság sajnos csak romok láthatók, a fák nagy részét kivágták. A kastély építésével párhuzamosan kezdték az angolkert kialakítását, amelyről aprólékos leírást készített W. Klensky budapesti tájépítés 1874-ben. Szobrok, sövények, geometrikus virágágyásokat és egy mesterséges tavat is említ. A dendrológia park egy gyűjteményes kert volt, mert az őshonos tölgy, kőris, nyár és égerfa mellett olyan egzótákat is felsorol, mint a japánakác, szivarha, vadgesztenye (amelyből 10 fajtát sorol fel!), valamint juhar (amelynek 32 fajtája volt fellelhető!) . A kastély mögötti egykori angolpark teraszdombjának oldalában is kutatott s talált báró Nopcsa Ferenc dinoszaurusz-csontokat.

http://delerdely.eloerdely.ro/epitett-orokseg/kastely/oraljaboldogfalvi-kendeffy-kastely

Hozzászólás tiltva.